#Älskadinmage
#Älska din mage

IBS drabbar 15-20 % av världens befolkning och är en av våra största folksjukdomar. IBS påverkar i stor utsträckning vardagen för väldigt många människor och dessutom är det kostsamt för samhället. Det vill vi ändra på genom att få fler att börja prata om sin mage. För vissa är det tabu att prata om mage och bajs, men vi är övertygade om att när fler börjar prata om sin mage, kan fler bli hjälpta.

Visst du att?

  • Den som har IBS är borta från jobbet i genomsnitt 2 dagar per varje månad.
  • Personer med IBS konsumerar 50 % mer vård än friska personer.
  • Det tar ofta flera år innan man får en IBS-diagnos.
  • Kostbehandlingen FODMAP hjälper 75 % av alla med IBS att minska sina symtom!

Läs mer om IBS och hur du kan bli hjälpt!

Idag är det internationella magtarmdagen och det firar vi så klart genom att fokusera extra mycket på magen. Det är dags att börja älska din mage! Vi vet att det kan kännas svårt att ens gilla den där bråkiga, stökiga delen av kroppen, men för att få en bra magkänsla på sikt är det viktigt att vara snäll mot sig själv och jobba tillsammans med magen.

Idag är det också World IBD Day. IBD (Crohns och Ulcerös Kolit) är inflammatoriska tarmsjukdomar med betydligt allvarligare symtom än IBS. Ca 1 % av befolkningen har IBD och antalet som drabbas ökar stadigt. Vi vill också uppmärksamma de här sjukdomarna och att kosten faktiskt kan hjälpa till att minska symtomen, något som man inom vården idag inte är tillräckligt duktig på att arbeta med.

FODMAP hjälper också vid IBD.

Så älska din mage och dela gärna det här med en vän som behöver börja älska sin mage!

Sofia Antonsson
Dietist på Belly Balance