Är du mamma och har ballongmage?

Morsdag kan betyda besvär med magen för dig med IBS. Ofta firar vi högtider med god mat tillsammans med familj och vänner och inte sällan kan det bli reaktioner i mage och tarm som vi allra helst vill slippa. Det kan vara symptom såsom uppblåst och spänd mage eller kanske måste du springa på toaletten i tid och otid. Men det finns hjälp. Du kan undvika de värsta bovarna som skapar oro i tarmen genom att laga FODMAP-vänliga recept. Vi har några riktiga godingar för morsdagsfirandet. Du hittar bland annat gratinerade havskräftor och en smaskig morotskaka i vår receptbank. Mums!

Så vad är då ballongmage?

Ballongmage, stressmage, mjölkmage eller irritabel tarm. IBS har många namn och alla signalerar de en mage i obalans. Uppblåsthet är ett väldigt vanligt symtom vid IBS, men varför blir magen uppblåst som en ballong egentligen?

Just ballongmage är väl det uttryck som kanske bäst beskriver hur det känns när magen är uppblåst och du kanske någon gång fått höra ”Grattis, när är det dags?” Alla människor blir då och då uppblåsta, utan att för den delen ha IBS. Men när uppblåstheten blir tillräckligt störande kan det vara en signal om att något inte är som den ska. För många är magen platt och fin på morgonen för att successivt öka i omfång under dagen och vips så har vi oss ett stycke ballongmage till kvällen.

Både andning och kost bidrar

Ballongmage beror till stor del på vad vi äter eftersom vissa livsmedel, FODMAPs, jäser i tarmarna. Gaserna som produceras får då tarmarna att expandera. De största gasproducenterna i magen är vanligen lök, vitlök, sädesslag och baljväxter och genom att undvika dem kan omfånget minska drastiskt. Men vi vet också att diafragman, muskeln som ligger som ett lock under revbenen, ibland felkopplar. Det innebär att den inte slappnar av som den ska för att lämna plats när tarmen behöver mer utrymme. Det kan då bidra till att magen blir extra hård och uppblåst. Genom att andas rätt kan du få diafragman att fungera bättre.

Andra orsaker till ballongmage

Stress kan också få magen att svullna och det kan vara kopplat till andning, men också ätbeteendet. Äter man för fort, oregelbundet eller kanske för mycket blir belastningen större på mag-tarmkanalen. Då kan den reagera kraftigt med plötslig uppblåsthet. Under mensen uppger många kvinnor att de är extra svullna i magen samtidigt som man är mer smärtkänslig.

Har du IBS så kan du ofta med rätt kost och andningsövningar minska ballongmagen på några veckor!