Bli en fiberjägare du också!

Har du också fått höra att du med IBS borde hålla dig borta från fibrer? En fiberfattig kost har länge varit standardbehandlingen vid IBS, men nyare forskning har kunnat bevisa att en lugn mage inte uppkommer genom att utesluta fibrer. Det handlar om att välja RÄTT sorts fibrer!

Vad är fibrer?

Fibrer är en typ av kolhydrat som bara återfinns i livsmedel från växtriket, t.ex. frukt, grönsaker, baljväxter, nötter/frön och fullkornsprodukter. Jämfört med övriga kolhydrater så bryts inte fibrer ner fullständigt i matsmältning, utan når tjocktarmen i stort sett opåverkade. Nere i tjocktarmen börjar våra tarmbakterier kalasa på fiber-resterna och i denna process kan för vissa personer obehag uppstå. T.ex. gaser och vätskerubbningar. Vi är olika känsliga för hur mycket fibrer vi “tål” innan obehag uppstår.

Varför är det då viktigt att äta fibrer även om vi får problem med magen? Fibrer har otroligt många positiva egenskaper på hälsan. Förutom att vara ett bra käk för våra goda tarmbakterier, så bidrar fibrer även till en god hjärt-kärlhälsa, tandhälsa samt underlättar möjligheten att hålla en normalvikt. Vi vet att de flesta svenskar i dagsläget får i sig för lite fibrer. Målet är att vi ska få i oss 25-35 g/dag, det genomsnittliga intaget ligger på 17 g. Vi behöver helt enkelt bli bättre fiberjägare! Hur mycket är då ca 30 g fibrer? Jo så här:

Hur får du med IBS i dig fibrer utan buller i magen?

Vi med IBS vet att det inte är helt enkelt att följa de vanliga kostråden för ett ökat fiberintag. Trycker vi i oss fullkornsprodukter och bönor slår ju magen bakut! Men oroa er inte, det finns en väg till ökat fiberintag även för oss med krånglig mage. Då handlar det om att välja fiberkällor som inte ställer till med för mycket besvär i tjocktarmen. Nedan får du en lista med de 10 bästa fiberkällorna för dig med IBS.

Topp-10 fiberrika livsmedel låg-FODMAP

  1. Havregryn
  2. Edamamebönor
  3. Broccoli
  4. Kiwi
  5. Banan
  6. Konserverade linser
  7. Grönkål
  8. Psylliumfrön.
  9. Dinkelbröd (ej fullkorn)
  10. Haricot verts

Vad väntar du på? Ut och jaga fibrer redan idag!

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance