Du är vad du inte äter – en av fyra väljer bort ingredienser i onödan

Den rådande ”fritt från-trenden” har gjort att hälsosam mat för många förknippas med vad den inte innehåller snarare än den näring man får i sig via livsmedlet. En av fyra svenskar begränsar sitt matintag utan att ha en intolerans och många tror sig ha till exempel celiaki/glutenintolerans trots att så inte är fallet. Det visar en undersökning som United Minds genomfört på uppdrag av Brödinstitutet.

Enligt Livsmedelsverket är 15 procent av oss svenskar allergiska, överkänsliga eller intoleranta. Undersökningen visar i sin tur att 33 procent säger sig vara allergiska eller överkänsliga mot någon slags mat samtidigt som så många som 41 procent väljer ”fri-från”-produkter.

Det innebär att cirka 2 miljoner svenskar i åldrarna 18–80 år utesluter mat som innehåller ingredienser som de annars hade kunnat äta, med risk för att inte få i sig alla näringsämnen.

Alla med magproblem bör först träffa läkare och dietist

6 procent anger i undersökningen att de är glutenintoleranta och den genomsnittliga deltagaren i undersökningen tror att 18 procent av befolkningen är glutenintolerant. Enligt Livsmedelsverket lider istället 1–3 procent av celiaki/glutenintolerans.

De vanligaste ”fri från”-produkterna är just glutenfritt, samt laktosfritt, sockerfritt och fritt från tillsatser. Anledningen till att man väljer ”fritt från” uppges av många vara bättre maghälsa och ett bra sätt att gå ned i vikt. Fler av de som uppgett att de inte är allergiska eller överkänsliga tycker att det är ett hälsosamt alternativ att äta ”fritt från”.

– Många verkar självdiagnostisera sig. Livet kan bli väldigt begränsat när man inte kan äta vad som helst. Alla som har ont i magen bör träffa en läkare eller dietist för att ta reda på vad man inte tål. Då slipper man att undvika mat i onödan, säger Maria Sitell, talesperson på Brödinstitutet.

Vanligare att man reagerar på FODMAP än glutenprotein

I samband med att undersökningen offentliggjordes bjöd Brödinstitutet januari in till evenemanget och panelfrågestunden ”Du är vad du inte äter – om att äta ”fritt från” i januari i år. En av paneldeltagarna var Anneli Ivarsson, professor i folkhälsovetenskap vid Umeå universitet och celiakiexpert. Hon anser att man många gånger laborerar för mycket på egen hand med fritt från-produkter.

– Många personer tror att de inte tål gluten och prövar på egen hand att ta bort detta ur kosten. Denna trend fick fart för några år sedan och diagnosen ”Non Celiac Gluten Sensitivity” (NCGS) började användas. Många av de personer man först trodde hade NCGS visade sig istället ha IBS och reagerade inte på gluten utan på FODMAP-ingredienser (jäsningsbara kolhydrater). Då är det en annan behandling som behövs, sa hon bland annat.

IBS är ett ofarligt men plågsamt tillstånd

Sofia Antonsson, IBS-expert och grundare av Belly Balance, deltog också i panelen och är inne på samma spår.

– IBS är ett förbisett sjukdomstillstånd som är ofarligt men för många väldigt plågsamt och som omkring 15–20 procent av befolkningen beräknas ha. IBS är en så kallad uteslutningsdiagnos vilket också innebär att det inte har funnits någon större kunskap och inte heller någon behandling. Då är det lätt att ta till åtgärder som att äta ”fritt från”, menar hon.

Sofia betonade också att man innan FODMAP-behandling inleds ska göra utredning om celiaki och andra intoleranser. Detta för att dessa ska kunna uteslutas. Samtidigt konstaterar hon att många med IBS redan innan FODMAP-behandlingen påbörjas valt att äta glutenfritt.

– Ja, men många gånger av fel orsak. Vid IBS är det svårnedbrytbara och fermenterbara kolhydrater i flera olika slags livsmedel som är orsaken till magont, inte proteinet gluten. Individuella variationer förekommer och den individuella och professionella behandlingen med dietist vid återinförandet av olika livsmedel är central för att nå resultat, förklarade hon.

Hjälp finns att få vid IBS

Sofia Antonsson konstaterade vidare att okunskapen om IBS och FODMAP fortfarande är mycket stor, även inom hälso- och sjukvården. Men också att hjälp finns att få.

– Absolut. Läkare och dietist-kontakt är A och O för att vid misstanke ta reda på vad man inte tål. Mixtra inte själv utan sök hjälp. Den finns, säger hon.

Maria Sitell håller med och anser inte att man ska ta bort gluten på felaktiga grunder.

–  Okunskapen om celiaki är stor idag. Att tarmluddet i tunntarmen försvinner vid celiaki och bara återbildas vid glutenfri kost är en grundläggande insikt. Likaså att det är en autoimmun sjukdom. Med den utbredda okunskap kring vad glutenintolerans egentligen är finns det många som tar bort gluten på felaktiga grunder. Många fler har IBS, konstaterar hon.

Här kan du läsa om undersökningen

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance