fond utan lök
Buljong och fond utan lök

Fond eller buljong är fantastiskt bra ingredienser för att få maten att smaka mer. Samtidigt innehåller nästan alla fonder och buljonger lök eller vitlök. Även en liten mängd kan ge orolig mage hos den som är känslig.

Lök i färdigmat

Mat på restaurang eller färdigmat i butiken är lite av ett minfält när det gäller lök och vitlök. Nästan alla sorter i butiken innehåller lök eller vitlök och ibland behöver det inte ens stå på innehållsförteckningen annat än som kryddor. Mat på restaurang innehåller fond eller buljong som i sin tur vanligen är gjorda på stora mängder lök och ibland även vitlök. Även om man frågar den som serverar om det är lök i maten är det lätt att glömma bort att just fonderna innehåller lök. Därför kan det vara bra att påminna om att de går och frågar kocken om det.

Laga mat med andra kryddor

Trots att fond och buljong ger bra smak finns det många andra sätt att krydda maten på.

  • Genom att använda färska örter får maten mer smak.
  • Syra som vin, citron och vinäger lyfter smakerna
  • Chili är en perfekt smakhöjare och ger maten en liten knuff
  • Ramslök är perfekta smaksättare som ger fin vitlökssmak i maten. Finns både torkad och färsk.
  • Gröna delar på salladslöken kan användas precis som vanlig lök i maten och ger en bra löksmak.

Lök och vitlök har en förmåga att maskera andra smaker och många uppger att de faktiskt känner vad maten smakar när de tar bort lök och vitlök helt och ersätter med andra kryddor.

Gör egen fond utan lök

Det går snabbt att göra en egen buljong eller fond utan lök och vitlök. I stället kan man använda rotsaker, selleri, lagerblad och olika färska örter. Frys in i iskuber så har du alltid på lager. Här hittar du recept på skaldjursfond och grönsaksfond.

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance