IBS och kost
IBS och kost

IBS och kostråd förvirrar

Det här med IBS och kost är inte helt lätt. Hur ska man egentligen äta när man har IBS? Alla har sina egna kostråd vid IBS och det finns många myter och skrönor. Du kanske har fått råd som att äta mer eller mindre fibrer eller att ta bort gluten? Eller så har du inte fått några kostråd alls utan bara fått höra att du får lära sig leva med IBS. Här kommer en snabbguide till hur du ska tänka för att få till en magvänlig IBS-kost.

Undvik det som jäser

Det kan ju låta lite konstigt, men faktum är att visa kolhydrater har en tendens att jäsa i magen och dessa kallar vi FODMAPs (fermenterbara kolhydrater). Stora bovar är bl a lök, vitlök och sädesslag, men FODMAPs kan gömma sig där du minst anar det, i avokado, tuggummi och vattenmelon t ex. Genom att ta bort det som skapar oro i magen lugnar systemet ner sig, hjärnan får färre signaler från tarmarna och du tänker helt plötsligt mindre på din mage.

Gör inte en sak i taget

Har du testat att ta bort laktos under en period utan resultat. Därefter lagt tillbaka laktos och tagit bort löken osv? Här gäller det snarare att ta bort allting som kan störa magen på en gång och samtidigt föra mat- och symtomdagbok för att se vad som fungerar och inte. Genom att därefter kontrollerat återinföra livsmedel ett i taget får du full koll på vad just din mage reagerar på.

Ät medvetet

Det här med att känna efter hur det känns i kroppen kan vara främmande för många människor. Särskilt med tanke på allting som snurrar runt omkring oss. Det finns liksom inte tid att känna efter. Alltså äter vi kl 12 oavsett om vi är hungriga och vi slutar heller inte äta förrän vi fått i oss på tok för mycket. Stackars magen blir överbelastad! Sänk tempot, lyssna på kroppens signaler, tugga långsamt och sprid ut måltiderna under dagen.

Blanda inte för mycket

Känner du dig som en spärrballong efter en trerätters middag? Det kan bero på flera saker. Mest troligt att du ätit sådant som jäser i magen t ex lök och vitlök. Men det kan också bero på mängden och blandningen. Magen mår faktiskt bäst av att äta några olika livsmedel vid varje måltid. Så där en 5-10 stycken räcker bra. Blir det mer än så finns risk att magen slår bakut oavsett om du hållit dig till låg-FODMAP mat.

Det är individuellt hur du med IBS ska äta

Tyvärr, eller snarare tack och lov, så stämmer inte det. Det har nämligen visat sig i studier att hela 75 % av all med IBS blir bättre av att följa FODMAP, alltså att undvika de livsmedel som jäser i magen. FODMAP går ut på att alla börjar med att ta bort samma livsmedel. Därefter uppstår individuella variationer när man börjar lägga tillbaka livsmedel igen. Någon klarar av laktos bättre än lök osv. Målet med kostbehandlingen är just att kunna lägga tillbaka så mycket som möjligt. Vad man kan lägga tillbaka förstår man lättare när magen har ”nollställts” och symtomen förhoppningsvis är mindre därav det specifika upplägget på kostbehandligen FODMAP.

Här kan du läsa mer om FODMAP och hur du genomför behandlingen.

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance