kaffe och ibs

Kaffe och IBS

De flesta av oss dricker kaffe. Ofta flera koppar om dagen. Och det är faktiskt nyttigt, men hur påverkar det egentligen magen? Kaffe piggar upp, tröstar och bryter av en trist eftermiddag vid skrivbordet. Eftersom kaffe innehåller en massa olika ämnen påverkar det kroppen på olika sätt. Det sägs kunna skydda mot en rad sjukdomar och verkar överlag nyttigt i lagom mängd. Frågan är då hur det påverkar magen, och om kaffe och IBS går ihop. Kaffe innehåller både koffein och oligosackarider (FODMAPs), eftersom det kommer från kaffebönan. Därför påverkar det magen på något sätt hos de flesta.

Föredrar du att dricka te? Det finns alternativ för dig som tedrickare också!

Behåll rätt kopp

Kaffe ökar tarmmotoriken, vilket kan vara både bra och dåligt beroende på vilken sorts mage man har. För den som har en trögare mage kanske morgonkaffet sätter fart på magen och då är det bra att behålla just den koppen. Har man en snabbare mage däremot kan det vara smart att dra ner ordentligt på mängden kaffe. Enkla knep är att dricka en halv kopp åt gången, använda en mindre kopp eller att bara ta en liten klunk och sedan ställa undan koppen.

Begränsa kaffe i elimineringsfasen

Vi rekommenderar max en kopp kaffe (2,5 dl) per dag under elimineringsfasen och därefter får man prova sig fram. Dricker du mycket kaffe så ta inte bort det helt bara. Då är risken stor att du får abstinenssymtom som huvudvärk och illamående. Utgå ifrån var du är idag och minska intaget successivt. Du märker snart vilken mängd som är lagom för din mage. Det är små skillnader mellan olika sorters kaffe. Begränsningen gäller därför både espresso, neskaffe, bryggkaffe och koffeinfritt kaffe eftersom de alla innehåller oligosackarider. Det går bra att använda laktosfri mjölk i kaffet, men undvik sojadryck eftersom den är hög-FODMAP.

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance

 

Ladda ner appen Belly Balance för en digital behandling av IBS