Klara påsken med lugn mage

Påskbuffén kan vara knepiga att ta sig igenom, men med lite förberedelse och våra tips lovar vi att du klarar påsken med lugn och glad mage!

Välj på påskbuffén

• Lax – varmrökt, kallrökt eller gravad
• Sill – alla klara sorter och senapssill (för de flesta funkar det att ta bort lökbitarna)
• Ägg, alla former
• Räkor
• Potatis
• Glutenfritt mjukt eller hårt bröd
• Grönkål
• Chokladpraliner och tryfflar
• Valnötter, paranötter
• Marsipan – motsvarande max 10 mandlar
• Öl/Påskmust – brukar går bra i mindre mängd

Se upp med på påskbuffén:

• Köttbullar – innehåller ofta lök
• Prinskorv – innehåller ofta lök
• Sylta – kan innehålla lök
• Jansson – innehåller laktos och lök
• Skagenröra – kan innehålla laktos och lök
• Mjukt eller hårt bröd
• Potatisgratäng – laktos, kanske lök och vitlök
• Lammfilé späckad med vitlök (finns förmodligen vitlök i köttet)
• Påskgodis som innehåller fruktos/glukos-fruktossirap

Tips!

  • Gör egen Jansson med gröna delen av salladslök och laktosfri grädde
  • Gör egna köttbullar med sallads- eller purjolök
  • Sill med lök går bra om du inte äter lökbitarna
  • Låt påskmust och öl bubbla ur sig en stund innan du dricker
  • Om du ska bort:
    • Ta med dig godis som du vet är ok att äta
    • Ta med dig glutenfritt knäcke eller fröknäcke
  • Det är det sammanlagda intaget och mängden som avgör om du får symtom eller inte så välj smart!
  • Alkohol och fet mat är inte FODMAPs, men kan ändå irritera magen
  • Vitlökssmaken till lammet får du med hjälp av vår fina vitlöksolja
  • Kom ihåg att koppla av, stressa, ner logga ur och andas
  • Ta gärna en promenad efter påskbordet för att underlätta matsmältningen

Sill med lök, hur funkar det?

Det är mycket riktigt så att de flesta sillsorter innehåller lök. Fibrerna i löken löser ut i spaden MEN de absorberas inte av sillen. Därför går det bra att äta klara sillsorter bara du tar bort lökbitarna. De lite mer krämiga sorterna kan innehålla lök och då blir det svårare att ta bort såsen så dessa är bra att undvika helt. Undantaget är senapssill som faktiskt är lökfri för det mesta.

Marsipan då?

Påsken är godishögtiden nummer ett och vi svenskar konsumerar svindlande 1,4 kg godis per person under bara några dagar. Inte en chans tänker du kanske, men räknar man efter vad som slinker ner så kommer man snabbt upp i volymer. Det är klart att man ska kunna unna sig lite godis, det är ju mängden som avgör till sist. Om du vill veta mer om specifika sorter kan du läsa mer om godis här.

Marsipan hör ju påsken till och många av er undrar om det funkar för magen eller inte. Marsipan är en blandning av socker och mandel (vanligen sötmandel med inslag av bittermandel eller bittermandelolja). Massan valsas samman och hålls ihop av mandeloljan, utvunnen av sötmandel. Innehållet av socker i marsipan varierar kraftigt och ju mer mandel, desto finare kvalitet. I FODMAP är mandlar begränsade till 10 st per tillfälle. Det betyder att du som kommit igenom elimineringsfasen och börjat återinföra kan prova en mindre mängd marsipan. Det är ju i slutändan det totala intaget under dagen som fyller på hinken så det gäller att prioritera ordentligt!

Prova våra goda påskrecept

Chokladtryfflar

Fröknäcke med löjrom och smetana

Sill med smak av ingefära och citron

Vi önskar dig en riktigt skön påsk!

Belly Balance-teamet

 

Bild på påskägg med produkter från webshop i