Kurs ”allergi och överkänslighet” med Sofia Antonsson

Arbetar du inom skola, vård/omsorg, hotell eller restaurang? Då har du säkert uppmärksammat det växande behovet av kunskap om specialkost för de med allergier och intoleranser eller de som väljer bort av andra anledningar?

Med ökad kunskap om matallergi och intoleranser mot olika födoämnen kan du enklare erbjuda alternativ till gäster som har någon form av matöverkänslighet. Det ger en trygghet och självförtroende för personalen i restaurang och kök.

Den här teoretiska kursen ger dig en uppdatering gällande det senaste inom kost, hälsa, allergier, intoleranser och en ökad förståelse för olika kostönskemål och behov.

Du kommer att få lära dig att på bästa möjliga sätt bemöta och servera personer med allergier och speciella kostönskemål. Du får grundläggande kunskap om de vanligaste allergierna och intoleranserna. Du får även lära dig om glutenproblem, magrelaterade besvär som IBS och varför så många gäster väljer bort olika livsmedel.

Kursdagen innehåller främst teoretiska moment. Vi provsmakar ersättningsprodukter och du får samtidigt konkreta tips på hur du ska använda dessa. Du får också lära dig skillnader mellan olika varumärken och hur du kan sätta ihop rätter så att de passar för flera typer av specialkost.

Självklart får du även lära dig säker livsmedelshantering. Du får en genomgång i EU-direktivet ”Informationsförordningen” som omfattar bland annat märkning av förpackad och oförpackad mat som säljs på restauranger och storkök.

Kursen vänder sig till dig som vill få grundläggande kunskap om livsmedelsallergier och intoleranser.

Kursinnehåll

  • Grundläggande näringslära
  • De vanligaste allergierna och intoleranserna
  • Allergener enligt EU-listan
  • Säker hantering av livsmedel
  • ”Välja-bort-trenden” och hälsohetsen, vad är sant?
  • Provsmakning och praktiska matlagningsmoment med de vanligaste ersättningsprodukterna

Vem kan gå?

Kursen vänder sig till dig som lagar, serverar eller planerar mat och inköp inom skola/vård/omsorg/hotell/restaurang.

Kursdatum 2019

Stockholm 7/2, 4/4, 17/9, 14/11

Malmö 2/4

Kursledare

Sofia Antonsson är legitimerad dietist med mångårig klinisk erfarenhet av matallergier, intoleranser, IBS och mag- och tarmsjukdomar. Ett ämne som Sofia brinner för är maghälsa, vilket hon både föreläser och utbildar om inom sjukvård, skola/omsorg och restaurang. Sofia är även en flitigt anlitad expert i media och skriver kokböcker. Hon pratar gärna om de senaste trenderna inom kost och hälsa, vem man ska tro på i hälsobruset och varför vi är vad vi äter.

Läs mer och anmäl dig här!