Lakrits FODMAP
Lakrits och FODMAP

Just nu finns det lakrits i allt, från kladdkaka, godis och glass till rätter med både fisk, skaldjur, kyckling och lamm. Åh visst är det både gott och hippt med lakrits. Frågan är bara vad magen tycker om det och hur det går ihop med FODMAP? Det får du reda på här!

Vad är lakrits?

Lakrits är en massa som framställs ur lakritsrot från Glycyrrhiza glabraLakritsrot innehåller glykosiden glycyrrhizin som har en söt smak och man refererar alltså till sötlakrits när man säger lakrits. Saltlakrits är egentligen något helt annat.

Prova en himmelsk lakritskola

Lakrits och FODMAP

I te användas lakritsrot. Den sortens te är analyserad och tyvärr i nnehåller den höga halter av oligosackarider. Den sötlakrits som är analyserad är ok trots att den innehåller lakritsrot, som i sig inte är ok i t ex te. Salmiak eller ammoniumklorid som används i saltlakrits är ok. En del lakrits innehåller dock vetemjöl och blir därför röda i FODMAP. Detta står då på innehållsförteckningen.

Vilket te kan man dricka enligt FODMAP?

Lakrits och magen en myt

Lakritsrot var förr i tiden en medicinalväxt. Den har använts som matsmältningsstöd i tusentals år och såldes på apotek ändå tills på 1970-talet. Forskare har sett att lakritsrot faktiskt kan hjälpa till att läka magsår. Dock används det inte som behandling idag och eftersom antalet oroliga magar ökar är tipset om att äta lakrits för magen kanske inte det allra bästa.

Vem ska inte äta lakrits?

Intag av mer än 50 gram per dag kan, hos den som är känslig, ge upphov till skadliga effekter. Det beror på att glycyrrhizinsyra hämmar ett enzym som omvandlar kortisol till kortison. Den som är känslig och äter lakrits ofta kan drabbas av kaliumbrist, högt blodtryck och förändringar i nivån av hormoner som reglerar saltbalansen. Det är inte speciellt vanligt att drabbas av biverkningar, men i Sverige inträffar ca 10 fall av lakritsförgiftning per år.

Chokladtryffel med lakritssmak

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance