Mjölk ger död och ballongmage, eller?

Den 15:e februari publicerades en nygammal studie från Uppsala Universitet och Karolinska institutet där man funnit att de som dricker mjölk riskerar att dö i förtid. Nu har man också tittat på hur intaget av frukt och grönt påverkar risken för förtida död. 

Vi har egentligen inga direkta kommentarer när det gäller det här med mjölk och död. I just den här studien har man dragit slutsatsen att mjölk orsakar en låggradig kronisk inflammation som på sikt kan ge negativa konsekvenser i kroppen. Flera andra studier visar dock att det är nyttigt med mjölk så framtiden får utvisa vem som har rätt. Det vi däremot kan göra klart är att frukt och grönsaker är bra och att vi alla skulle behöva äta mer av dessa.

Mjölk och ballongmage

Vad mjölken beträffar så ska vi komma ihåg några saker. Mjölk består av både fett, proteiner och kolhydrater. Spädbarn kan vara allergiska mot mjölkproteinet, de flesta vuxna är det inte. När det gäller ballongmagens förhållande till mjölk är det laktosen som kan vara boven, dvs mjölksockret. Det är en fermenterbar kolhydrat och ingår i begreppet FODMAP. Det är dock långt ifrån alla med IBS som reagerar på laktos.

Laktosfritt, magens bästa vän eller dyr bluff?

En sammanfattning av studien

Enligt studien så var risken för att dö en förtida död lägst hos kvinnor som inte drack mjölk alls, eller drack högst ett glas per dag, men åt frukt och grönsaker minst fem gånger per dag.

Risken för att dö en förtida död var nästan tre gånger högre för kvinnor som drack minst tre glas mjölk per dag och åt frukt och grönsaker högst en gång per dag.

För män som drack minst tre glas mjölk per dag var risken för förtida död ”bara” drygt 30 procent högre än för män som sällan eller aldrig drack mjölk. Intaget av frukt och grönt verkade inte påverka förloppet.

Källa: Upsala Nya Tidning, studien: Milk, Fruit and Vegetable, and Total Antioxidant Intakes in Relation to Mortality Rates: Cohort Studies in Women and Men. (2017)

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance