Morot och IBS

Morot och IBS – är en av våra mest kända rotfrukter bra för magen eller ska den undvikas om man har IBS?

Det odlades redan för 2000 år sen och under medeltiden var det munkarna i våra nordiska kloster som tog rotfrukten till Skandinavien. Förutom den klassiska orangea konformade moroten finns det sorter som både är runda, gula, vita, lila och röda. Denna färgglada grönsak är känd för sin nyttighet och är fullproppad med vitaminer och viktiga näringsämnen. Moroten innehåller stora mängder A-vitamin som är bra för allt från immunförsvar till hud och naglar. Som en ingrediens i många huskurer sägs den ha en förmåga att verka antiseptiskt. Trots sin mängder A-vitamin stämmer inte myten om att moroten förbättrar synen, däremot kan A-vitaminbrist påverka synen negativt.

Morot är ett perfekt mellanmål för oss med IBS. Skrapar man den i stället för att skala får man i sig maximalt med nyttigheter. I matlagning har vi traditionellt använt den i grytor och soppor, men idag finns en uppsjö av härliga recept, både för ”salt och sött”.  Även blasten är full av näring och kan med fördel användas i sallader, smoothies eller pesto.

I appen Belly Balance hittar du fler råvaror som fungerar bra med IBS, FODMAP-listor, streckkodsscanner, recept och mycket mer för att förenkla livet med IBS.

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance

Ladda ner appen Belly Balance för en digital behandling av IBS