Oates – havrebrödet för dig med IBS

Vi välkomnar havrebrödet Oates – En god nyhet för alla med IBS och glutenintolerans som vill ha ett gott och nyttigt bröd, naturligt glutenfritt och som håller magen lugn och glad hela dagen. 

Att hitta bröd som fungerar för magen och samtidigt är både gott och nyttigt har inte direkt varit det lättaste. De flesta glutenfria bröd på marknaden innehåller tillsatser, stora mängder stärkelse och dessutom lite fibrer. En del med känslig mage reagerar därför på dessa bröd medan andra bara tycker att de inte smakar särskilt gott och därför hellre väljer att avstå bröd helt.

För alla med känslig mage

Oates är ett nytt unikt bröd bakat på havremjöl gjort på ren havre. Det betyder att brödet klassas som glutenfritt och lämpligt för den som har celiaki. Dessutom är havremjöl låg-FODMAP och passar därför den som följer FODMAP. Brödet säljs färskt och håller sig ett par dagar i rumstemperatur. Därefter bör det frysas in och går utmärkt att tina upp t ex i brödrosten.

Ett nyttigt bröd för alla

Oates innehåller få ingredienser: vatten, ren havre, potatismjöl, socker, salt, psylliumfröskal och jäst. Hela 83 % av innehållet är havremjöl. Brödet har ett lågt GI vilket gör att det inte påverkar blodsockret och mättar bra. Sockerinnehållet är väldigt lågt, endast 0,9 g/100 g.

Havre innehåller sk resistent stärkelse, en form av stärkelse som inte bryts ner i tunntarmen utan fortsätter intakt ner till tjocktarmen där den blir mat till tarmbakterierna. Som tack bildar då tarmbakterierna smörsyra av stärkelsen och det gör att tarmslemhinnan blir motståndskraftigare.

Havre innehåller också betaglukaner, en fiber som har positiva effekter på kolesterolvärdet. En del av beta-glukanerna är vattenlösliga och bildar en gel när de kommer i kontakt med vatten. Det bidrar till att påverka näringsupptaget i tunntarmen, som därmed sker långsammare och bidrar till en jämnare blodsockernivå. Ett dagligt intag av  betaglukaner, på mer än 3 gram, ger en kolesterolsänkande effekt. Betaglukanerna har också förmågan att påverka tarmbarriären och göra den mer ogenomsläpplig.

Läs mer om brödet på Oates hemsida, www.oates.se

Av: Sofia Antonsson
Leg dietist, Belly Balance