Tre tips för dig med mage som påverkar vardagen!

Låg energi, dåligt humör, akuta toalettbesök i tid och otid – känner du igen dig? Vi måste prata mer om magen! I Tyskland är magen det stora samtalsämnet, ungefär som vi småpratar om vädret. Bara det att man avhandlar sin maghälsa i stället. Det behöver vi också göra i större utsträckning. Att få upp det till ytan, prata om det som så många människor lider av. Och det är faktiskt en överväldigande del av svenska folket som har problem med magen. I alla fall om man ska tro på de senaste undersökningarna som gjorts. Alldeles för många människor går omkring med bråkiga magar. Antingen får man inte hjälp eller så vet man bara inte om att magen inte ska vara styra livet.

Har du en mage som påverkar din vardag? Här kommer tre tips:

  1. För matdagbok för att se uppenbara mönster på livsmedel som påverkar dig
  2. Gör en inventering av hur din vardag ser ut  – är du stressad, är du aktiv och tränar, ger du dig själv tid för återhämtning?
  3. Gå till din husläkare och gör en utredning

Vad är fördelen med att prata om magen? Jo, vi får en ökad förståelse för våra familjemedlemmars- kollegors- och vänners humör, energinivåer och möjligheter. Magen påverkar nämligen hur hela vi mår och om du lider i det tysta så kommer det kanske uttrycka sig i att du snäser av en familjemedlem, inte orkar eller vill hänga med på AW eller avböjer weekendresan med tjejerna.

Vi på Belly Balance pratar exceptionellt mycket om tarmar och avföring, det är vårt jobb. Men det är faktiskt rätt befriande att kunna prata om sin mage. Prova! Förmodligen kommer du att träffa på väldigt många likasinnade. Och skulle personen i fråga själv har en mage i toppform så kan du vara så säker på att hen har en dotter, svärmor, kollega eller granne som har problem med magen och därmed är frågorna ett faktum. Se det lite som att hjälpa dig själv genom att hjälpa andra – det funkar – vi lovar!

Kanske vet du redan att du har IBS eller är nyfiken på FODMAP – att bli medlem i Belly Balance innebär att du steg för steg lär dig vad som passar just dig och din mage.

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance