Rötmånad – vad är det?

Rötmånad är ett gammalt begrepp och står för en period på ungefär en månad i slutet av juli till början av augusti. Under den här perioden håller många livsmedel sämre än resten av året vilket beror på att värmen och luftfuktigheten är hög, vilket gynnar tillväxten av bakterier. Förr i tiden, när kylmöjligheterna var sämre, var det betydligt vanligare att maten blev dålig när temperaturen steg under sommaren. Men även idag är det bra att hålla koll på mat och livsmedel under rötmånaden. Allt för att undvika magproblem och kanske till och med matförgiftning. För dig med IBS kan en magsjuka bli extra jobbig och vi vet dessutom att IBS kan utlösas efter en matförgiftning, sk PI-IBS, så det finns all anledning att vara uppmärksam på det du äter under rötmånaden.

Smaka innan du slänger

Egentligen är det nog mer vädret som styr när rötmånaden infaller, men man brukar säga att den inträffar sista veckan i juli fram till sista veckan av augusti. Vissa livsmedel är särskilt känsliga för bakterier under rötmånaden. Det är t ex köttfärs, mejeriprodukter och färsk fisk. Det är som alltid viktigt att våga lita på sina sinnen när det gäller mat. Titta, lukta och smaka lite på maten innan du slänger livsmedel. Är du är osäker på om de verkligen är okej, släng hellre än att riskera att bli sjuk.

Tänk på det här under rötmånaden

Först och främst något som vi alla blivit bättre på efter att Corona-pandemin brutit ut, nämligen att tvätta händerna noga med tvål och vatten när du ska hantera mat. Det är extra viktigt att tvätta händerna om du hanterar rått kött och därefter ska skära t ex råa grönsaker. Se till att hålla rent på diskbänk och skärbrädor. Byt gärna disktrasa ofta eller tvätta trasorna i 60 grader i diskmaskinen eller tvättmaskinen. Slarva inte med att skölja grönsaker och frukt.

Ställ in kylvaror snabbt i kylen. Låt t ex inte mjölk, lagad mat och pålägg stå framme på köksbordet längre än nödvändigt. Är det riktigt varmt ute kan du ta med en kylväska med kylklampar när du ska åka och handla mat i affären, så håller sig maten kall hela vägen hem. Se till att du har tillräckligt kallt i kylskåpet. Rekommendationen är 4-5 grader och inte högre än det. Om du ska grilla, marinera köttet i kylen fram tills det ska läggas på grillen. Använd aldrig marinad som kommit i kontakt med rå fisk eller rått kött som sås efter grillningen och använd inte samma fat till rått kött och färdiggrillat.

Alla typer av livsmedel som inte hanterats väl kan orsaka matförgiftning. Vissa maträtter är oftare inblandade i matförgiftning än andra te x bakverk, såser och dressingar som fått stå i för varm temperatur, tillagat kött, fågel eller fisk som återuppvärmts eller rå fisk och skaldjur. Både köttfärs och kyckling ska vara ordentligt genomstekta. Håll extra koll när du äter ute på restaurang eller café – hur ser det ut med renligheten i lokalen? Står mat framme i sommarvärmen?

Med önskan om en fortsatt god sommar med lugn mage!

Jeanette Steijer
Dietist Belly Balance