Saknar du vitlök?

Då har vi det perfekta tipset till dig, vitlöksolja! Vitlök är en stor bov för alla med IBS. Samtidigt är det en av de vanligaste smaksättarna och grunden i många recept. Men det går att laga mat utan vitlök genom att använda andra smaksättare och olja smaksatt med vitlök.

Fibrerna orsakar besvär

Det är fibrerna i vitlöken som orsakar besvären. Fibersorten (inulin) är vattenlöslig varför du inte kan lägga vitlök i vattenbaserad mat eftersom fibrerna då “läcker ut” i maten. Däremot går det bra att lägga vitlöken i olja. Antingen kan du fräsa vitlöken i oljan och ta bort bitarna eller så kan du lägga en bit vitlök i olja och låta den ta smak.

Smaksatt olja att köpa

Det finns också färdigsmaksatt olja att köpa i webshopen. Eftersom oljan är koncentrerad används den droppvis i matlagningen och mängden varierar beroende på önskad smakstyrka. För att ersätta vitlök behövs vanligen ca 5 – 10 droppar per portion. Vitlöksoljan är utvecklad och producerad i Sverige och är den enda i sitt slag på marknaden. Vid tillverkningen används bara ekologisk vitlök och ekologisk kallpressad rapsolja (KRAV) till 100%. Smakämnen och naturliga färgämnen överförs under processen från vitlöken och koncentreras i oljan – som därför ger mycket smak med bara några droppar. Oljan har en naturligt lång hållbarhet utan behov av salt, konserveringsmedel, syntetiska färgämnen eller andra tillsatser.

Prova oljan när du gör till några av våra favoriter i sommar: Gazpacho och Tzatziki.

Smaklig måltid!

Team Belly Balance