Soja och FODMAP – så funkar det

Vi får ofta frågor om det här med soja och FODMAP och det är inte ett helt enkelt förhållande. Här ger vi dig med IBS och orolig mage en guide till vilka sojaprodukter som är magvänliga och inte

Sojabönor, gula – Används vanligen där det står sojabönor i t ex bönpasta. Runda och gula. Är inte tillåtna.

Sojabönor, gröna – Kallas edamame och växer i en grön skida som man tar bort innan de äts. Har relativt nyligen blivit tillåtna. Ett bra alternativ för dig som äter vegetariskt.

Sojamjöl – Gjort på gul sojaböna och därför inte tillåtet. Finns i mängder av produkter, framförallt glutenfria produkter, bars, kakor och müsli.

Sojadryck – Vanligtvis görs sojadryck på hela sojabönor och vatten. Det innebär att kolhydraterna (i det här fallet galaktanerna) kommer med i processen och FODMAP-innehållet blir högt. I Australien finns sojadryck som är helt baserad på sojaprotein. Den blir då låg i FODMAP-innehåll.

Soyghurt – Samma princip som sojadryck. Inte analyserad eftersom den här produkten mest finns i norden. Högst troligt hög-FODMAP eftersom huvudingrediensen är sojadryck gjord på hela sojabönan.

Sojalecitin och sojaolja – Fettdelen av sojabönan innehåller inga FODMAPs och är tillåtet.

Tofu – Det finns flera sorters tofu. Den vanliga, lite fastare varianten i block, är pressad och tillåten eftersom de vattenlösliga fibrerna, oligosackariderna, försvinner ut med vätskan. Den typ som heter silkestofu är mindre fast och inte pressad. Därför är innehållet av FODMAPs högre och den är inte tillåten. Smaksatt tofu innehåller vanligen lök så välj en naturell.

Sojasås – Trots att det står både vetemjöl, gluten och sojabönor på innehållsförteckningen är sojasås godkänd enligt FODMAP. Det beror på att den är fermenterad vilket bryter ner både gluten och oligosackarider. Detta gäller både kinesisk och japansk soja och tamari. Teriyakisås kan innehålla vitlök.

Sojakorv, biffar, färs – De flesta av dessa produkter är gjorda på hela sojabönan vilket innebär att även fibrerna kommit med vilket innebär ett högt FODMAP-innehåll. I Sverige finns Oumphf, Vegme och Anamma, alla tre gjorda på hela sojabönan och därför inte tillåtna. Många produkter innehåller också både lök och vitlök. Utbudet av köttersättningsprodukter ökar hela tiden så med all säkerhet kommer det produkter som är gjorda på enbart sojaprotein och som då är tillåtna. Om innehållet av kolhydrater och kostfibrer är 0 g finns inga FODMAPs i produkten.

SojaproteinpulverInnehållet av FODMAPs varierar beroende på tillverkningsmetod. Om produkten innehåller kostfibrer enligt innehållsförteckningen kan man anta att den innehåller FODMAPs. Sojaproteinisolat däremot innehåller troligen inte FODMAPs, framförallt om produkten inte innehåller några kolhydrater.

Så, nu vet du hur det fungerar med soja och FODMAP. Och är du en av dem som dricker sojalatte för att skona magen från laktos är det hög tid att tänka om eftersom sojadrycken vanligen är betydligt tuffare för magen än laktosen!

Sofia & Jeanette
Dietister, Belly Balance