Teff, FODMAP
Teff – bra näring och fibrer

Teff har börjat vinna mark i Sverige och fått en ökad efterfrågan, inte minst i samband trenden för glutenfria produkter. Teff är ett sädesslag som har odlats i tusentals år på slätter i Eritrea och Etiopien och används i traditionell matlagning och bakning.  Teff är väldigt rikt på mineraler, inte minst på magnesium, kalcium och järn. Om man jämför med couscous, pasta och till och med råris så vinner teff i näringsvärden.

Växten är även rik på protein, vitamin C och kostfiber. Så är man är intresserad av att få i sig mer kostfibrer så är teff jättebra både som kolhydratskälla och fiberkälla.

Teffkornet har en mild nötig smak och finns i både en ljus och lite mörkare variant. Teffkornet kan användas som ersättare till exempelvis pasta, ris, bulgur eller quinoa och kokas i cirka 15 minuter. Eller kokas till gröt – då kokar man lite längre och tillsätter gärna lite kardemumma eller kanel.

Mald teff, som blir till teffmjöl, kan användas i stället för exempelvis vetemjöl. Blanda gärna med andra mjölsorter som t.ex durra, majs eller rismjöl. Kom ihåg när man bakar glutenfritt att konsistensen ska vara relativt lös. Komplettera med t.ex psylliumfröskal, det hjälper till att göra brödet saftigare.