gaser
Varför får vi gaser i magen?

Gaser i magen är inte bara pinsamt i sociala sammanhang – det kan också vara en viktig indikation på hur kroppen egentligen mår. Men det finns fortfarande en hel del att utforska kring var i kroppen gaserna egentligen har sitt ursprung. Det vi släpper ut berättar bara om de sista 20 centimetrarna av tarmen. En slags sensor ska nu kunna hjälpa till att svara på frågan.

Var börjar gaserna?

Forskare vill nu veta vad som händer i de resterande 130 centimetrarna av tjocktarmen och som leder fram till det slutgiltiga symtomet. Matsmältningen är ett samspel mellan våra gener, kosten, ämnesomsättningen och de många mikroorganismer i kroppen som var och en kan lämna sin ”signatur” genom gasbildningar av olika slag.

– Vi vet förstås en del om detta men det har varit svårt att riktigt förstå var i kroppen det egentligen börjar. Det vi vet hittills tyder dock på att gasbildning i tarmen är ett ämne som bör utredas. Överproduktion av väte och metan kan t.ex. skapa problem för tarmen att absorbera kolhydrater vilket gör att stärkelse och socker istället jäser i tarmen. Överskott på metan kan också vara en orsak till förstoppning, exempelvis för personer med IBS. Men tyvärr kan vi inte vara säkra på exakt var i kroppen metan uppstår, även om man tror att gasen produceras i de nedre delarna av tjocktarmen, säger Gibson till BBC.

Illaluktande gaser

– Svavelväte är annars det ämne som ger våra fisar en lukt av ruttna ägg. Förutom det obehag det kan orsaka i trånga utrymmen kan kroniskt höga nivåer av gasen vara tecken på en skadad tarmslemhinna, en inflammatorisk tarmsjukdom eller cancer i tjocktarmen.

Peter Gibson tycker att nuvarande metoder för att mäta gaser och gasbildning är för oprecisa.

– Ja, och märkligt nog består det mest använda alternativet hittills av utandningsprov. Eftersom vissa gaser absorberas av blodet och därmed når lungorna så är det möjligt att hitta spår av gasbildning av det som kommer ut ur munnen. Men tyvärr berättar inte detta något om var gaserna har sitt ursprung.

Lösningen är en liten sensor som kan sväljas som ett piller. När pillret passerar genom tarmen genererar sensorn provtagningar på gaserna med jämna mellanrum och överför resultaten till en dator. Sensorn mäter också exempelvis den omgivande temperaturen och nivån av syra vilket kan ge ytterligare information om olika delar av tarmen.

På detta sätt kan läkare samla data i realtid i varje skede av pillrets resa genom mag-tarmkanalen. Hittills har laget testat en tidig prototyp på grisar och hoppas kunna genomföra humanstudier inom detta år. När sensorn har visat sig vara säker och effektiv planerar Peter Gibson också att bygga upp ett bibliotek där gaserna sätts i samband med olika sjukdomar och livsstilar. Därifrån kan det vara möjligt att se de direkta effekterna av olika behandlingar för några av de berörda sjukdomarna.

Med hjälp av den nya metoden hoppas man bland annat förstå var och när metan bildas, eftersom detta tros vara kopplat till förstoppning. Det man här i slutändan vill få fram är något som minskar metanbildningen – det kan vara en enkel kostförändring eller ett läkemedel som lindrar förstoppning som är ett stort problem i hela världen.

Gaser är tabu

Än i dag råder stor tabu om gaser och att släppa sig, både bland yngre och äldre. Många lider enormt och begränsar därför sitt liv på olika sätt. Det kan vara att man tackar nej till middagar, att gå på bio, eller att inte kunna ha ett förhållande. Kanske behöver du vara på helspänn för att parera om det värsta skulle hända.

Håll inte inne gaserna 

Att hålla inne gaserna är ingen bra idé eftersom det ofta orsakar smärta och obehag. Samtidig är det ohållbart för många att springa på toaletten var femte minut för att släppa sig. Därför gäller det att fisa när möjlighet ges. Passa på att gå en liten promenad vid lunch. Rörelse kan få igång tarmen och göra så att gaserna kommer ut.

FODMAP ger mindre gaser

Lösningen på gasproblematiken? Kostbehandlingen FODMAP. Genom att ta bort de livsmedel som jäser i tarmarna och orsakar besvär med gasbildning, minskar både gaser, uppblåsthet, smärta och obehag hos hela 75 % av alla med IBS. Vill du också ha hjälp? Gå programmet Magbalans.

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance