Vägen genom tarmen

Funderar du på hur magen fungerar och vad som händer när maten lämnat munnen? Hur går matsmältningen till egentligen? Vad händer i tarmarna? Och vad är en bra slutprodukt (bajs)? I tre delar utforskar vi matens väg från början till slut. En fantastiskt spännande resa fysiologiskt som vi tror kan vara av nytta för dig att veta mer om.

Det har blivit dags att prata om vad som händer i våra tarmar, när, var, hur och kanske också varför vissa saker sker. Maten kommer alltså från magsäcken ner i tolvfingertarmen där den blandas med olika matsmältningsvätskor och enzymer. Det mesta av matens näring tas upp i tunntarmen. Där finns så kallad villi, eller tarmludd, små utskott på tarmen som hjälper till att suga upp näringen. Vid en inflammation eller glutenintolerans kan tarmluddet skadas så att näringsupptaget minskar. I tarmluddet sitter också enzymet laktas som bryter ner laktos. Har man för lite tarmludd kan man alltså bli laktoskänslig. Om maten passerar för snabbt genom tunntarmen hinner inte all näring tas upp. I tunntarmen finns bakterier, men inte alls i samma mängd och samma stammar som i tjocktarmen.

När maten kommer ner i tjocktarmen angrips den av bakterier som hjälper till att utvinna ytterligare näring som till exempel K-vitamin och fettsyror. Samtidigt påbörjas en återabsorption av vätska så att avföringen ska få rätt konsistens. För mycket absorption gör avföringen hård och absorberas för lite vatten blir den lös. Tjocktarmen är ca 1,5 m och går som en hästsko under revbenen. I tjocktarmen finns tarmfloran, eller det som med ett finare ord kallas tarmbiotan. Med det menas det ca 1,5 kg bakterier som lever i tjocktarmen. Det finns många olika stammar som alla lever i symbios med varandra. För att undvika en obalans i tarmbiotan är det bra att välja en probiotika med flera olika stammar. Risken är annars att en stam tar överhanden. Varje gång vi går på toaletten töms en del av ändtarmen som är slutet på tjocktarmen. En bra tarmtömning gör oss nöjda och glada, men det är är många med IBS som upplever att tarmen inte tömmer sig ordentligt. Då är det viktigt att tänka på sittställningen.

I del 3 i hur magen funkar kan du läsa om slutprodukten = bajs och hur vi kan lära mycket från både konsistens och färg. Och i del 1 berättade vi om matsmältningen och hur den fungerar.

På återhörande!

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance