Välj rätt sorts te för magen

Några gillar lukten av nybryggt kaffe på morgonen, andra vill hellre ha en god kopp te. Och finns det något mysigare än att krypa upp i soffan med en stor mugg av ditt favoritte och höra regnet smattra mot fönsterrutorna? De flesta vet ju att kaffe kan påverka magen på olika sätt, men faktum är att te också påverkar magen beroende på vilket te du dricker. Så för att starta dagen på bästa sätt, utan magtrubbel, gäller det att välja rätt te för magen.

Tein och FODMAPs

De två ämnen som vanligen ställer till det i magen när det gäller te och kaffe är innehållet av FODMAPs och koffein, eller tein som det heter när det finns i te. Båda två är stimulerande ämnen och kan ställa till det i tarmen, särskilt för den som redan har en snabb passage. Då kan det vara extra viktigt att dra ner på mängden kaffe och te för att få en lugnare mage. Kaffebönan i sig innehåller mindre mängder FODMAPs medan innehållet i tesorter varierar.

Innehåll av FODMAPs i te

Här kommer en lista på innehållet av FODMAPs i olika tesorter:

Svart te – begränsa mängden till max 2,5 dl per dag under elimineringsfasen

Grönt te

Vitt te

Rött te

Örtte, pepparmynta

Örtte, maskros

Örtte, fänkål

Örtte, kamomill

Örtte, lakritsrot

Chaite

Oolongte

Kamomill lugnar inte

Som du ser har alltså både kamomillte och fänkålste högt innehåll av FODMAPs, trots att dessa enligt skrönan är kända för att lugna magen. Kanske kan det vara en bov för dig? Ibland är det mat eller dryck som man intar varje dag, även i små mängder, som stör magen. Då kan det vara så enkelt som att byta till rätt tesort för att magen ska bli glad igen.

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance