”Välja bort trenden” – här för att stanna?

Glutenfritt, laktosfritt och rawfood… En av de starkaste trenderna just nu är att välja bort och det är allt fler som väljer att äta på ett speciellt sätt. Men är det motiverat och gör man inte livet ännu krångligare för sig? Och hur påverkas de som verkligen behöver undvika vissa livsmedel?

Att välja bort olika saker verkar vara väldigt på tapeten just nu. Oavsett om det är mat eller livsstil så är det allt fler som väljer bort för att visa sin identitet och vem man är. Det kan vara ett statement eller mer en tro på något särskilt sätt att äta. Och visst har utbudet i affärer och restauranger gjort det lättare att välja bort, men det är fortfarande inte helt enkelt alla gånger. Vi har så höga krav på oss som det är och fullspäckade scheman ger lite utrymme för att kunna vara speciell. Och, hur vi väljer att äta triggar andra runt omkring oss. Det vet alla som någon gång försökt hålla igen och tacka nej till bullarna på fikat. Då blir det kommentarer om att man försöker banta eller frågor om varför man inte äter det ena eller andra. Det i sig kan bli en stress och därför är det viktigt att fråga sig själv hur långt det är möjligt att gå i sina principer utan att försvåra livet alltför mycket.

För dem som verkligen behöver undvika livsmedel pga olika sjukdomar som glutenintolerans eller IBS är det lätt att hamna i situationer där man måste tacka nej och vara besvärlig. Då är det bra att vara förberedd med en kommentar eller förklaring till varför man väljer att tacka nej.

För oss på Belly Balance är inte allt svart eller vitt. För den som inte absolut behöver undvika något livsmedel räcker det ofta med att äta lite mindre av något och lite mer av något annat för att på det stora hela äta bra utan att behöva slå knut på sig själv. En bra regel för att skapa balans är 80/20. Den innebär att större delen av matintaget är bra, men att en mindre del kan få bli lite som det blir. Tacka nej till kanelbullen på fredagsfikat och ät ett gott surdegsbröd till helgen. På så sätt blir vardagen betydligt enklare och du behöver inte vara så hård mot dig själv.

Den som äter enligt FODMAP vet att det kan bli lite krångligt att undvika en massa saker. Därför rekommenderar vi att du har några kommentarer på lager som kan vara användbara om de runt omkring dig kommer med frågor.

Av: Sofia Antonsson 
Dietist på Belly Balance