Ramslök

Våren är tiden för att skörda ramslök. De gröna, bladliknande växterna som påminner om liljekonvalj, växer vilt i södra delen av Sverige, framför allt på Öland och Gotland. Springer du på ramslök, passa på att plocka ett lass och ta med hem. Smaken påminner om vitlök och är perfekt ersättning för alla med IBS som saknar vitlök. Det finns många olika sätt att lagra och laga med ramslöken. Här är tips på några.

Torkad ramslök

Skölj ramslöken och torka lätt på hushållspapper. Skär av stjälkarna och rada upp bladen på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in längst ner på 100 grader ca 30 minuter om du har en vanlig ugn. I varmluftsugn kan du ställa plåten var som helst, på samma gradantal och tid. Hacka den torkade ramslöken och lägg i en burk med tättslutande lock. Går även att förvara i zipplastpåsar.

Fryst ramslök

Antingen kan du fördela bladen i fryspåsar eller hacka upp i önskad storlek. Frys in, och ta ut önskad mängd vid behov.

Ramslöksolja

Finhacka eller mixa ramslöken och blanda med en neutral olivolja. Låt stå i ca 1-2 veckor. Sila av och häll upp i en flaska. Används på samma sätt som vitlöksolja, passar till allt!

Ramslökssmör

Blanda finhackad ramslök med smör och lite flingsalt (ev peppar). Lägg smöret i plastfolie och rulla till en korv. Lägg i kylen och skär upp i skivor till t ex en köttbit, fisk, kyckling eller gör ett ramslöksbröd i ugnen. Smöret kan även frysas in och håller flera månader. Ta ut bitar vid behov. Prova också ramslökspesto. God till pasta eller på en bit bröd.

I Belly Balance app hittar du FODMAP-listor, streckkodsscanner och mycket annat som hjälper dig att behandla din IBS.

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance