Var tredje tonårstjej har järnbrist

Undersökningen Riksmaten Ungdom har analyserat hur mycket av olika näringsämnen ungdomarna får i sig via maten, och halterna av vitaminer och mineraler i deras blod och urin. Det är första gången en sådan stor undersökning görs i Sverige.

Resultatet visar att nästan var tredje tjej i årskurs 8 grundskolan och i årskurs 2 på gymnasiet har låga järndepåer, vilket tyder på järnbrist.

– Det beror på att tjejer behöver nära dubbelt så mycket järn som killar, samtidigt som de ofta äter mindre kött. Tjejer som vill hålla nere på köttet behöver därför fylla på med järnrik vegomat, som linser, bönor, fullkorn och fröer, säger Anna Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Läs mer om de bästa järnkällorna för dig som är vegetarian eller vegan och följer FODMAP.

Ett annat resultat från matvaneundersökningen är att ungdomar som har föräldrar med kort utbildning får i sig mindre av flera viktiga ämnen, som D- och C-vitamin, folat, järn och jod. Det är en konsekvens av att de äter mindre frukt, grönsaker och fisk.

En annan trend är att äta mycket protein, särskilt bland unga som tränar mycket.

– Alla ungdomarna i undersökningen fick tillräckligt med protein, även de som inte åt kött. Det är bra att veta för de unga killar som tar proteintillskott, ofta helt i onödan, säger Anna Karin Lindroos.

Läs mer om FODMAP-vänligt proteinpulver.

Generellt sett äter svenska ungdomar för lite fullkorn. Enligt matvaneundersökningen skulle de flesta behöva äta dubbelt så mycket, jämfört med i dag.

Källa: Livsmedelsverket

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance