IBS och potatis

Potatis är ett av världens populäraste livsmedel och samtidigt väldigt nyttigt. En enda liten knöl består till nästan hälften av det rekommenderade intaget av vitamin C, plus fibrer och en mängd andra vitaminer som är bra för oss. Äter du dessutom potatisen med skalet på får du i dig ett tillskott av antioxidanter och lite extra fibrer. Lite kuriosa är att själva växten är giftig, det enda som är ätbart är de gyllene knölarna som växer under jord. Dessutom är IBS och potatis en riktigt bra kombination.

Potatis och FODMAP

Den vanliga potatisen innehåller nämligen låga mängder FODMAPs och är därför tillåten i obegränsad mängd under elimineringsfasen. Potatis kan vara ett bra alternativ men variera gärna med andra rotfrukter, olika typer av ris och quiona. Potatis kan även fungera som en riktigt bra utfyllnad i soppor och grytor.

Vissa tycker ändå att magen reagerar på potatis och man kan då fundera på om det verkligen är potatisen man reagerat på. När man har IBS så är det inte alltid så lätt att förstå när och varför symtomen kommer och ibland drar man fel slutsats. När man följer kostbehandlingen FODMAP blir det ofta mycket lättare att bena ut vad man reagerar på.

Potatis kan tillagas på en uppsjö av olika sätt, men enklast och nyttigast är den rätt och slätt kokt. Har du också märkt att magen verkar gilla kall, kokt potatis? Det har att göra med att den innehåller något som kallas resistent stärkelse som fungerar som prebiotika, alltså mat till bra tarmbakterier.

Idag finns mängder med potatissorter i affären och nästan alla fungerar för magen. Den sort som du ska passa dig lite för är sötpotatis. Den innehåller FODMAPs och är därför inte tillåten under elimineringsfasen.

I Belly Balance app hittar du fler fler råvaror i vår FODMAP-lista, streckkodsscanner och många andra funktioner som hjälper dig att hitta maten som passar just dig och din mage.

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance

Ladda ner appen Belly Balance för en digital behandling av IBS