Rotselleri
Vi tipsar om rotselleri

 

Rotselleri
Rotselleri en låg FODMAP-grönsak

När man följer kostbehandlingen FODMAP är det viktigt att hitta bra fiberkällor som inte stökar till det för mycket i den känsliga IBS-magen. De flesta rotfrukter t.ex rotselleri, morot och palsternacka är sådana fiberkällor och i övrigt både nyttiga, goda och billiga livsmedel. Rotselleri har en kraftfull, lätt sötaktig smak som ibland kan bli alltför stark för att passa som råkost. Den kommer bäst till användning i soppor och grytor. Den kan också skäras i skivor, förvällas eller stekas som vegetariska biffar.

Förvara den i kylskåp och den kan hålla sig 1-2 veckor beroende på i vilket skick den är när man köper den. Rotsellerin ska vara ljus på ytan när den är färsk.  Inför helgen bjuder vi på ett recept på en mustig köttfärssås. Trevlig helg och smaklig måltid! önskar Jeanette/dietist Belly Balance

Mustig Bolognese

4 port
INGREDIENSER:
¼ rotselleri
1 stor morot
2 salladslökar (gröna delen)
½ röd paprika
1 röd chili
olivolja
vitlöksolja efter smak
500 g högrevsfärs eller nötfärs
3 msk tomatpuré
3 msk oxfond (Bong)
1 burk krossade tomater
1 dl rödvin (kan bytas ut mot vatten)
3 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
2 msk balsamvinäger
salt och svartpeppar

4 port glutenfri tagliatelle

2 dl laktosfri grädde (kan uteslutas och bytas mot lite vatten)
färsk basilika
parmesan

GÖR SÅ HÄR
Skala rotselleri och morot, finhacka eller riv dem grovt. Hacka salladslöken och paprikan grovt. Finhacka chili.
Fräs rotselleri, morot och chili i olivolja och vitlöksolja i ca 3 minuter. Tillsätt färs, stek under omrörning tills färsen är jämt grynig. Lägg i salladslök, tomatpuré och fond, fräs ca 1 minut. Blanda i krossade tomater, paprika, vin, lagerblad, timjan, oregano, balsamvinäger, salta och peppra. Låt sjuda ca 20 minuter, gärna längre om du har gott om tid tid. Koka tagliatelle enligt anvisning. Häll av vattnet och tillsätt lite olivolja, rör om.

Häll i grädde om du vill och eventuellt finhackad, färsk basilika i bolognesen och sjud i ytterligare ca 10 minuter. Servera med riven parmesan på toppen.

Tips: Både ramslök och vitlöksolja hittar du i vår webshop.