andning belly balance
Andningen är grunden i yoga

Varför allt detta tjat om andning?

Andningen i yoga är en hjälp att skapa kontakt med det som är här och nu. Genom att fokusera på andetaget kan du inte vara någon annanstans än just här, just nu.

Prova.

Andas in. Andas ut. Utan att värdera eller döma om andetaget är ett bra andetag eller ett dåligt andetag, eller ett långt andetag eller ett kort andetag. Bara observera att du andas in. Och andas ut. Kroppen andas själv. Utan att du behöver göra något medvetet. Lita på att kroppen vet.

Andas in. Lägg märke till hur det känns. Kallt, varmt? Lätt, tungt? Bara notera. Utan att värdera bra eller dåligt.

Andas ut. Fortsätt några gånger. 3 minuter brukar räcka till en början för att övningen ska uppnå effekt.

Var det lätt eller svårt att behålla fokus utan att värdera? Surrade tankarna? Var det tyst och lugnt?

Tankar kommer och går. I en sådan här övning är utmaningen att rikta tillbaka fokus på andetaget och släppa tanken, oavsett hur många gånger tanken fångar uppmärksamheten. Och för varje gång det händer så har du möjlighet att medvetet välja här och nu. En fantastisk övning för återhämtning och fokus.

I yoga är Pranayama en viktig del. Andningsövningar med olika syfte – dels återhämtning och fokus, men även energigivande och kraftfulla. Syftet är att skapa balans mellan återhämtning och aktivitet, att fylla på med det du behöver för att uppnå en balans i kropp och sinne. Andningen är även en slags taktpinne och i vissa yogaformer såsom tex Ashtanga så styr ditt andetag takten på dina rörelser under ditt pass. I Kundaliniyoga är andetaget ett redskap som skapar kontakt med kroppen och leder dig in i övningarna. Att inkludera andningsövningar i din dagliga yoga behöver inte vara så avancerat och är ett fint komplement som skapar utrymme och möjlighet för dig att vila i här och nu. En möjlighet att pausa all framtida planering, stoppa alla tankar på det som varit och bara befinna dig precis här och nu.

Andetaget har även en lugnande effekt på en kropp som befinner sig i stress. Kanske har du hört att tre djupa och långsamma andetag hjälper när du känner dig uppjagad och stressad. Faktum är att genom att andas lugnt och djupt ned i magen så kan du påverka kroppen fysiologiskt och minska kroppens reaktion på den stressiga situationen. Det parasympatiska nervsystemet slås på per automatik när vi andas lugnt och djupt. Det betyder att kroppen sänder ut andra kemikalier som lugnar snarare än stressar upp och du hjälper kroppen helt naturligt att komma ner i varv.

Om du blir nyfiken på att lära dig mer om hur vi andas i yoga så finns det massor av böcker och även riktigt bra appar. Jag gillar mindfulnessappen och yoga.com. Du hittar även mer information här på BellyBalance om Yoga.

//Jenny