tre djupa andetag
Beslutsångest – känner du igen dig?

Det kan vara befriande med beslut, men det kan lika gärna vara helt förlamande svårt med beslut. Känner du igen dig i att antingen fördröja det svåra eller göra det snabbt för att slippa känna obehag?  Alla och envar har säkert egna och mycket olika strategier för hur vi hanterar behovet av att fatta beslut. Beslut behöver ju heller inte vara svåra eller obehagliga för att vara svåra att fatta. Det kan bara vara svårt att veta vad som är rätt, eller vad som blir bäst. Beslutsångesten kanske är förknippad med att missa något roligt eller kanske med att göra någon besviken.

Beslutsstrategier

När jag hamnar i en beslutssnurra så blir min mage alltid påverkad negativt och då är meditationen en viktig början för mig. Jag brukar lika ofta försöka undvika beslutet och hanterar det så med att tänka att allt har sin gång, allt kommer ordna sig, det löser sig, vänta och se (japp flykt!) eller så fattar jag beslutet där och då för att bli av med alla tankar och inre resonemang (japp ångestaversion!). Båda strategier fungerar. Den första löser sig ibland av sig självt och det har passat bra att avvakta. Strategi nummer två funkar också ofta och om beslutet blev förhastat och i längden fel så löser jag det genom att ombestämma vilket är mycket praktiskt. Ofta följer även mer eller mindre smärtsamma lärdomar i den varianten. 🙂

Kanske har du något du behöver bestämma dig för just nu? Stort eller smått.

Paulo den store

Paulo Coelho skriver i sin ”Warrior of the light” om krigaren som våndas inför beslut ” After some days of anxiety, he withdraws to the corner of his tent where he usually sits to meditate and pray. He sees himself in the future. He sees the people who will benefit or be harmed by his attitude. He does not want to cause pointless suffering, but nor does he want to abandon the path. The Warrior allows the decision to reveal itself. If he has to say ”yes” he will say it bravely. If he has to say ”no” he will say it without a trace of cowardice.”

Det finns en poäng att lyssna inåt. Att stilla sinnet så pass att du faktiskt kan höra din inre vägledning. Genom att rikta fokus till ditt andetag, ta tre djupa andetag – utan att värdera om du gör rätt eller fel –  bara andas in och långsamt ut så kommer du känna en förbättrad kontakt med den visdom som finns därinne. Stanna upp ett ögonblick då och då. Ju mer och ju oftare du stannar upp desto fler tillfällen att hitta den där kontakten. Bara du vet vad som är rätt. Du har svaret därinne. Och skulle det bli galet så går det att ombestämma sig.

/Jenny