Kidnappad av telefonen

Har du någonsin varit med om att du bara inte kan sluta kolla på telefonen? Efter vad som helst. Minsta lilla pling eller rörelse på skärmen triggar en våg av förväntan och nyfikenhet. Är det verkligen hälsosamt? Nej. Är det nödvändigt? Nej. Så varför blir det då så i perioder?

Mina erfarenheter säger mig att jag blir mer fast och beroende – för det handlar om beroende – när jag känner mig stressad, nere, trött, utarbetad, missförstådd, uttråkad och det jag söker då är en slags bekräftelse på något och såklart även en flykt från det som känns jobbigt. De här perioderna går över ganska fort så snart jag gjort mig själv uppmärksam på att jag för hundrade gången knäpper på min telefon. Så vad har det här med yoga att göra? Yogisk tradition och filosofi handlar bland annat om om din förmåga att att bli uppmärksam på dina mönster och invanda beteenden. Och att med självmedkänsla se det för vad det är. En flykt eller en jakt på bekräftelse eller fear of missing out. Och när du upptäcker att det handlar om något helt annat än att kolla på telefonen tusentals gånger, uppdatera dig på 100 profilers status på Insta eller delta aktivt i alla messengergrupper, så kan du plötsligt välja att antingen göra något åt orsaken eller fortsätta lyssna efter pling.

Yoga handlar om att stanna upp. Att se det som är. Stanna i det som är och ha tillit till att det kommer bli bra. Vill du testa om du har självmedkänsla? Forskare Kristin Neff låter dig prova gratis. Prova att stanna upp. Nu. Och bara se dig omkring. Hur känns luften? Kall eller varm? Vad kan du höra? Bara att stanna upp några sekunder eller minuter kan göra hela skillnaden för vilket beslut du fattar.

Jag önskar dig en fin dag,

Jenny

PS. Läs mer om hur magen påverkas av stress under temat Djupdyk.