yoga boktips
Lästips för dig som älskar yoga

Yoga bör utövas för att du ska få en riktig upplevelse av vad det är. Det går inte att teoretiskt lära sig yoga och få samma upplevelse av vad det är som att faktiskt utöva yoga. Nu tänker du kanske att jag har fel. Och ja, det kanske jag har för att yoga är lika mycket något som händer inuti som utanpå. Jag har listat en hel rad med lästips och fina böcker att fördjupa sig i under sommaren. Oavsett om du vill röra på dig eller om du hellre utforskar insidan i sommar. Böckerna finns i e-bokhandlare såsom text Adlibris.

Min allra bästa yoga-läs-upplevelse är utan tvivel ”How yoga works” av Gesne Mihael Roach. Jag blev helt golvad av hur upplevelsen av yoga kan beskrivas i romanform. Vi följer en ung kvinnas resa i sitt inre och ytter i sin strävan efter mening. Hon möter begränsningar, motstånd, förvirring och vi får följa hennes upptäckter med stor inlevelse. Boken är lättläst och på engelska.

Min största aha-upplevelse och igenkänningsbok är ”The power of now” av Eckhart Tolle, på svenska. Ni vet när man sitter och nickar instämmande i det man läser. Ja, just så är hela boken. På ett trovärdigt och lättläst sätt förklarar Tolle varför livet är precis så enkelt som det är. Just nu. Och nu. Och nu. Och hur vi alla är den del av varann och egentligen är samma. I talformat med frågor som besvaras blir boken en lätt bok att öppna, lägga ifrån sig, reflektera ett par dagar för att sedan plocka upp och fortsätta med nästa stycke.(finns även på Storytel som ljudbok)

För dig som är nyfiken på chackra och österländska traditioner kommer hitta mycket i ”Eastern Body Western Mind” av Anodea Judith. Det är en fin bok som talar det västerländska språket, med österländskt innehåll. ALlt det du trodde var flummigt eller oklart finns förklarat här. Och bli inte förvånad om du faktiskt håller med när du är klar. Boken är som en lärobok och innehåller massor av matnyttigt. Kanske inte för stranden, men väl för några mysiga eftermiddagar i soffan framför brasan.

En yogis resa är så väl formulerad och fylld av känslor i ”Yoga for Life” skriven av Colleen Saidman Yee. Jag fullkomligt slukade boken en sommar i Grekland för några år sedan. En personlig resa i yogans tecken med stor ödmjukhet inför uppgiften att faktiskt försöka förklara på vilket sätt yoga faktiska kan förändra och rädda liv. Det är yogans förhållningssätt som finstämt beskrivs av en av vår tids mest omtyckta yogalärare. I denna bok hittar du även fina kombinationer av yogapositioner och pass som du kan utföra hemma.

Lästips i all ära. Glöm för all del inte att bara vila i sommar. Böckerna kommer finnas kvar till hösten och är det så att du somnar med boken på näsan, så är det nog för att du är trött och behöver sova. Lyssna då på det och slut ögonen och lyssna på ljuden omkring dig. Mer om Yoga här på Belly Balance hittar du här.

/Jenny