yoga narvaro
Med önskan om ett 2018 fyllt av närvaro

Gott nytt år!

Vi lämnar ytterligare ett år bakom oss. Ett år fyllt av alla de ögonblick som gav dig nya insikter, nya kunskaper, nya vänner, spännande besked, sorgsna historier, gamla minnen, förhoppningar, härliga semestrar, grymma orättvisor, vackra konstverk, djupa relationer, nytt arbete, träningsglädje, ny iPhone X, vackra stunder i naturen, ett barn, trygghet, svek, solsken, trötthet, ny bil, vänner för livet, egenodlade grönsaker, nya kläder, en mening, sommarstuga, besvikelse, storhet, kraft, romantik… Listan kan pågå i tusentals och åter tusentals rader. För att även om vi lever i samma värld så har vi alla olika ögonblick, olika stunder och olika upplevelser. Vi kan tro att vi är lika samtidigt vet vi att vi alla är olika. Eller är det så att vi alla är olika, men vet att vi egentligen är lika? Båda påståenden är sanna.

Ögonblicken är dem vi minns. Den stund av total närvaro när något av betydelse inträffade under året. Fundera en stund på vilka dina ögonblick varit – försök att se dem för vad de är, utan att döma eller värdera som bra eller dåligt, rätt eller fel. Bara notera ögonblicken som kommer upp i ditt medvetande och gläds över att du minns och ser dina betydelsefulla ögonblick. Skriv gärna ned dem – de blir tydligare när du ser dem i skrift eller som en symbol. Ser du kanske ett mönster? Finns det något du kan lära? Finns det ögonblick du vill ha fler av inför 2018, eller färre av? Finns det ögonblick du vill dela med någon?

Det finns en poäng med att stanna upp och betrakta just detta ögonblick. Och detta ögonblick. Och detta ögonblick.Lägg märke till ljud, känslor, tankar, lukter…  Kanske upplever du att det är tomt? Utan innehåll? Och det är också något. Allt behöver inte vara fyllt med innehåll, utan är fullt dugligt när det är något annat också. Vi behöver små pauser, små ögonblick av ingenting, små stunder av återhämtning, av vila. Ögonblick även fyllda med tomhet. I dessa stunder hämtar vårt sinne kraft. Denna närvaro i stunden ger oss bränsle att stå uthålligt på yogamattan, stå starka i diskussioner, vara medkännande i världens orättvisor, vara kärleksfulla i stunder av svårigheter och förlåta oss själva och andra när vi gjort något dumt.

I yoga övar vi närvaro i varje andetag, varje rörelse och hjälper oss själva att hitta till ögonblicken. En närvaro som oftast kidnappas av tanken på framtiden eller ältandet av det som varit. På mattan, kanske bara 5 minuter per dag, kan du genom andningen öva på att vara här och nu. Det räcker med att ligga på rygg på mattan och fokusera på andetaget. In/ut, in/ut… Och varje gång en tanke dyker upp, släpp den och återgå till andetaget…in/ut, in/ut…

Gott nytt år – med en förhoppning om många närvarande ögonblick,

Jenny