downhill mage
Prana – vår livsenergi!

I sommar har jag vilat, sovit, tänkt, badat bastu, badat i havet och övat yoga. På alla möjliga platser. Jag har hunnit läsa både böcker och diverse skvallertidningar. Bara latat mig. Jag har åkt downhill mountainbiking (och störtat nedför backen och ja, det gjorde ont!), vandrat i Skuleskogen, badat bastu på en flotte utanför Åre, shoppat i England och suttit på en brygga i solen på Höga kusten. Det har varit en minst sagt aktiv semester – och den är inte slut riktigt ännu!

I sommar har jag fokuserat på att bara vara. I nuet. Bara ta dagen som den kommer oavsett väder eller planer. Bara lyssna inåt och känna efter vad som behövs för att må ännu bättre.

I yogan får jag möjlighet att lyssna till den rösten. Ett par minuter på morgonen ger mig all den tid jag behöver för att hitta fokus och ställa frågan vad som är viktigt för mig just nu.

Ibland blir det kompromiss med hela familjen, ibland bara något jag vill och oftast bara en härlig känsla av att dagen får bli som den blir.

Att som de flesta av oss få möjlighet att koppla bort jobbet ett par veckor på sommaren är helt ovärderligt för att skapa livsenergi. I yoga kallas det prana, den energi som flödar i livet och i kroppen. Den energi som bär oss och den energi som flödar genom våra kroppar och ger oss den näring och fokus som behövs för att vi ska känna att vi är i balans. I yoga säger vi att prana flödar längs vår ryggrad och så länge din ryggrad är mjuk och följsam så har du goda förutsättningar för att livet i stort ska vara i balans. Mjukhet och flexibilitet hjälper energin flöda upp och ner och runt i vår kropp.

Och visst stämmer det – när vi känner oss stela i ryggen så blir liksom allt i livet lite jobbigare. 🙂

Den enklaste av alla yogapositioner är katt/ko. Du står på alla fyra. Knän under höfterna i 90 grader och händerna under axlarna. Krumma och svanks (lätt) i takt med ditt andetag några minuter. Avsluta med att lägga dig på rygg, handryggar i golvet, fötterna kan falla ut åt sidorna och bara slappna av i lika många minuter.

Passa på att observera ditt andetag. Bara observera. Utan att ändra något. Bara betrakta utan att värdera om du gör rätt eller fel.

Namaste // Jenny

PS. Mer om Pranayama (andningsövningar) hittar du här.