yogapass
Semesteryoga – hur funkar det för dig?

Yogar du på semestern? Vad betyder yoga på semestern egentligen för dig? Är det ännu en prestation som du ska bocka av på listan? Den inre dialogen ekar hurtfriskt de sista veckorna innan semestern. ”Varje morgon på semestern ska jag göra en solhälsning. Det är bra för mig och för magen och för andra.” ”Nu när det är semester har jag all tid i världen och jag ska bli så vältränad och avkopplad att jag blir bäst på det också!” ”Jag ska bli bäst på allt! Och jag vill berätta för andra att jag gör det.” Men egentligen vill jag inte ens erkänna för mig själv att jag tänker så för det känns inte helt okej att vilja visa upp sig… Och så fortsätter tankarna snurra i en väldans fart. I mig i alla fall. Ibland. Ofta när jag har mycket annat samtidigt – just då när jag verkligen behöver stanna upp och påminna mig om vad som är viktigt i hela mitt liv.

Vänta ett tag

 • För vems skull är det jag yogar?
 • Av vilken anledning är det jag yogar?
 • Vad är yoga för mig?
 • Vad vill jag att yogan ska få mig att uppleva och känna?
 • När passar det mig bäst att yoga?
 • Hur vill jag att min kropp ska kännas när jag yogar? Och efter att jag yogat?

Yoga på semestern kan vara att stiga upp och sätta sig på mattan i 5 minuter och bara observera hur kroppen och sinnet känns idag. Det kan också vara att göra en solhälsning som en start på dagen, eller kanske 5st solhälsning A och 5st solhälsning B. Och om det känns trögt så varför inte yoga på kvällen innan du går och lägger dig? Det finns inget som säger att yoga ska vara på en speciell tid eller plats. I Indien säger man att yoga sker vid soluppgång, men i Sverige blir det en utmaning för oss med skiftande mörker och ljus. Din yoga är för dig. Du väljer själv vad som passar bäst för din kropp. Det viktigaste är att du kommer upp på mattan och tar den där stunden för dig. Jag vet att det kommer göra skillnad.

Mitt morgonpass ser ut såhär: 

 1. 3 minuter mindfulness-meditation Ankaret
 2. Barnets position – 5 andetag
 3. Katt/Ko – 5 andetag
 4. Hunden med böjda knän- 5 andetag
 5. Bergsposition – 2 andetag
 6. Solhälsning A – 2 varv
 7. Liggandes på rygg, knän upp mot taket, fäller knän åt höger resp vänster för en mjuk vridning i rygg. Två andetag på vardera sida.
 8. Liggande avslappning 5 minuter (jag sätter tid på telefonen alt lyssnar på en låt jag vet är ca 5 minuter)

Inte mycket. Inte litet. Bara helt perfekt de dagar jag känner för det. Andra dagar blir det 3 minuter meditation och jag lägger ingen bedömning eller värdering i det utan njuter av att jag tar mig 3 minuter att påminna mig om att jag tar hand om mig väl.

/Jenny