Skörda, förbereda, tillaga – närvaro i varje moment

Helgen har jag tillbringat i trädgården igen. Liggandes på rygg med ansiktet suktande efter solens varma strålar, böjd över rabatterna som törstar efter vatten och vid middagsbordet med familjen. Det har varit en helt underbar helg med lite av mycket, eller var det kanske mycket av lite? Oavsett så har helgen gett mig energi. Jag har mött dagen med nyfikenhet och närvaro genom att påminna mig att jag kan bara vara precis där jag är.

Finessen med att öva medveten närvaro och yoga varje dag är att det blir lättare och lättare att påminna mig själv att varje andetag är det enda som faktiskt räknas. Dagarna blir längre och samtidigt fullare med upplevelser. Skärpan i världen runt mig förändras till ännu klarare färger och tydligare gränser.

Att skörda rabarber till efterrätten idag gav mig en inblick i allt det vackra naturen erbjuder oss att ta del av varje dag – bara vi tittar. Den vackra djuprosa, cerisa stjälken som med sin glansiga yta blänkte i solen. Det majestätiska mörkgröna bladet med linjer som påminner om ådror, glansig på översidan och sammetslen på undersidan – vilken skönhet!

Stjälken som ger motstånd när jag skär rabarbern i bitar innan jag fyller kastrullen med lite vatten, socker och kanel. Mums!

Att vara närvarande är min nyckel till ett rikare liv. Ett liv där jag upplever mindre stress, mer glädje och mer nöjdhet. Att vara uppmärksam och närvarande i varje ögonblick, varje andetag är en god vana som jag övar på varje dag. Det betyder inte att livet alltid är perfekt, bara att jag uppmärksammar de saker som är små, men underbara delar av hela mitt liv. Och det är så värt att öva. 5 minuter om dagen säger Jon Kabat Zinn, han som tog mindfulness till västvärlden. Om du är nyfiken på att prova själv så finns många fina böcker. På svenska finns Ola Schenströms ”Mindfulness i vardagen” vilken är en fin introduktion till enkla övningar för nybörjare.

I yoga fokuserar vi på andetaget. Genom att rikta vår uppmärksamhet mot andetaget får vi en möjlighet att bli medvetna om här och nu.

Andas in. Lägg märke till var du känner ditt andetag som allra bäst. I magen, bak i halsen, i bröstet eller kanske i näsan? Utan att värdera, bara lägg märke till var det känns just nu.

/Jenny