Sommaren betyder yoga ute!

Vad tror ni om att sitta ute i gräset, andas, känna solen värma ansiktet och bara andas? Yoga för magen betyder så mycket mer än bara stort fokus på den där guppiga, besvärliga, mjuka och ibland hårda ballongen vi kallar mage. Det handlar ju faktiskt om balans i hela livet. Hatha yoga är en av de former av yoga som övats längst faktiskt under flera tusen år. Hatha har sin grund i balans. Solen (ha) och månen (tha) – den ena kan inte finnas utan den andra och båda mår bäst när de är i balans. Solen och månen kan också liknas med det manliga och kvinnliga, att vi alla har det i oss och att det även här är bra med balans.

När vi övar yoga är det vår upplevda balans och vår medvetenhet om vår grad av balans som är grunden. Låter det teoretiskt? Ja, kanske är det teoretiskt med yoga. Alla rörelser och positioner inom alla yogaformer har en mening och ett syfte. Det handlar inte om att bli vig, flexibel eller stark i första hand utan om att bli medveten om hur din balans är just idag. Kan du hitta stillheten mellan andetagen för att du faktiskt är i balans?  Kan du stå i en position utan varken ansträngning eller kollaps? Eller är det svårt att hitta den där punkten, ställningen som varken kräver massor eller bara uppmuntrar till vila?

Låt oss  återgå till den där platsen på gräset, där vinden smeker dina kinder, leker lätt med ditt hår och du hör stillheten och och tomheten. Platsen där du njuter, där du kopplar av och samtidigt är tillräckligt alert för att inte somna. Vädret påverkar oss också. Vi behöver både regn och rusk och sol och milda vindar. Balansen styrs av våra årstider och vi har i Sverige den lyckliga lotten att vi får ta del av allt miljön kan erbjuda. Det är underbart. Därför är det så glädjande när solen kommer fram, värmen höjs och yoga utomhus är möjligt igen.

Namaste,

Jenny