återhämtning yoga nidra
Yoga nidra – återhämtning för kropp och sinne

Yoga nidra är den vakna sömnen, eller egentligen en ledd meditation inom yogan som syftar till att stilla sinnet till den punkt där sömnen vanligtvis tar vid. När vi befinner oss i gränslandet mellan sömn och vakenhet är vi helt närvarande i stunden och sinnet får en möjlighet att vara stilla och lugnt. Nidra betyder sömn på sanskrit och yoga betyder förening av kropp och sinne.

I yoga nidra leds du genom olika stadier av frågor för att öka din medvetenhet vilket i sig har effekten att du slappnar av steg för steg. Det sägs att de som inkluderar yoga nidra i sin yoga upplever att de klarar stress bättre och bättre vilket kan ha en koppling till att aktiviteten i det sympatiska nervsystemet, dvs den del av oss som är ansvarig för gasen i vårt system, får minskad aktivitet.

Om du utövar yoga regelbundet så är yoga nidra ett skönt komplement till andra former av mer aktiv yoga där flödet av rörelser är fokus. I yoga nidra ligger du ned bekvämt och varmt under en timme eller längre, och leds av en röst som steg för steg kommer hjälpa dig att slappna av. Återhämtning är nödvändigt för kroppen. Inte minst magen och tarmen där vi har otroligt många nerver som talar direkt till hjärnan – snabbare än blixten.

Om du är intresserad av att prova på så hittar du många olika varianter på youtube. Hitta en instruktör som du gillar rösten hos och prova dig fram.

Yoga är balans. Balansen mellan aktivitet och vila. Vi behöver båda för att känna oss på topp och det varierar vilket vi behöver just idag och ofta vet vi svaret direkt när vi ställer frågan – svårigheten är ofta att tillåta sig att vila och återhämta sig eftersom vi tror att träning bara handlar om att bränna kalorier och bli starka i kroppen. Ta nu tillfälle och stanna upp och känn hur det känns att stilla sinnet i en yoga nidra.

// jenny

läs gärna mer om andningsövningar i pranayama – också ett utmärkt och lite snabbare sätt att skapa tillfälle för återhämtning