Yoga och forskning

Ibland blir jag inspirerad och nyfiken på yoga och forskning. Det kan omöjligen har gått någon förbi att yoga nu är den nya räddningen på nästan allt. Många är nyfrälsta denna träningsform och hävdar att allt kan bli bra med hjälp av yoga. Det stämmer säkert att många upplever stora fördelar och mår således bättre än innan. Att röra på kroppen är bra. Att lyssna på vad kroppen behöver är livsviktigt. Och det är vad yoga är bra på. Inte bara som en träningsform utan även som en daglig check på hur kroppen och sinnet talar till dig. Kombinationen av att lyssna inåt och öva kroppen är magisk – det skapar en balans och harmoni och det blir svårt att inte tro att yoga är svaret på allt. Forskning på yoga har ökat under de senaste åren – i takt med ett ökat intresse.

Jag fastnade för en studie som undersökt yogans kort- respektive långtidseffekter i behandling av depression, publicerad 2017 i Psychological Medicine*. Det är den mest omfattande i sitt slag och man fann att kombinationen antidepressiva medel och hälsoutbildning i kombination var minst lika effektivt som antidepressiva medel och Hatha yoga i det korta perspektivet (10 veckor), däremot var det skillnader när grupperna följdes upp efter 3 och 6 månader efter att behandlingarna avslutats. De som utövat Hathayoga visade färre tecken på depression i det långa perspektivet.

Ibland känns det tryggt att veta att västerländsk medicin och vetenskap testar det många upplever och har vetat i 1000-tals år. För mig är forskningen inte avgörande för att jag ska veta att yoga fungerar för mig. Att mitt tillfälle på mattan är livsviktigt för mig. För att det är en tidpunkt på dygnet när jag får en möjlighet att möta mig själv. Jag får möjlighet att lyssna på mig själv och göra val som gynnar mig. Det är stressreducerande, fokusgynnande och mycket effektivt för min IBS. Främst för att jag får möjlighet att se att jag är en helt vanlig människa som tycker att det är svårt att alltid välja bort mina älsklings-livsmedel (med konsekvensen orolig mage).

Yoga är mer av en träningsform i väst. Och jag brukar säga att det är bra. Åtminstone att det börjar så. Att stora träningskedjor i Sverige öppnar dörrarna för yoga och gör yogaträning tillgängligt för den stora massan. Hos många tänds en gnista att vilja prova på yoga utanför gymets dörrar och då sker det ännu mer magi. Mötet med sig själv blir möjligt tillsammans med en dedikerad yogalärare och en grupp hängivna yogisar. Yoga är inte längre flum och konstigheter. Yoga är något som alla kan göra. Och det upplevs som fantastisk av de allra flesta.

/Jenny

PS. Mer om yoga och forskning hittar du här

*Sciencedaily