Jeanette: Hej och välkomna till dagens chatt!

Lisa: Hej. Jag ska gå till doktorn i dag, om jag vågar åka. har mensvärk och undrar om jag kan ta värktablett, eller blir magen sämre av värktabletter?
Jeanette: Hej Lisa, Aj då det låter jobbigt! Det kan vi inte riktigt svara på hur det påverkar just din mage. Det är mer en erfarenhet man ofta gör sig själv hur det fungerar för just dig. Föreslår att du pratar med din läkare idag om hur olika typer av värktabletter kan påverka magen. Hoppas det blir bättre fort!

Sarah: Hej. Jag åt efter fodmap i 13 veckor och min mage var inte så svullen men ingen annan reaktion. Har ibs-c och äter alltid dulcolax annars rör sig inte tarmarna. När påsken kom så skulle vi äta borta sen har jag svikit dieten mer och mer. Nu är jag svullen igen. Inte luftsvullen utan bara svullen.. kände att hur ska jag kunna införa nya föda när jag inte har någon förbättrings symtom. Min dietist på sjukhuset sa max 6 veckor annars fungerar det inte för mig. Jag åt i 13 veckor. Vad ska jag göra nu? Har gjort alla tester man kan tänka sig i Linköping å nu står jag här efter den sista utvägen annars kommer jag få äta laxermedel hela livet. Det funkar för det mesta men inte alltid. Plus att det stör vardagen otroligt mycket.
Jeanette: Hej Sarah, Ja det låter ju verkligen som att du gett kostbehandlingen en ordentligt chans utan så mkt resultat. Och har du även haft hjälp av dietist som har tittat på din kost och säkrat upp fiberintag även på låg-fodmap kost så kanske det är så att du inte blir så hjälpt av detta tyvärr..en tips kan vara att boka en tid hos Sofia via video-länk så du kan få mer personlig rådgivning än jag kan ge här… https://medicheck.se/belly-balance/ om du bokar det så skriv gärna en matdagbok innan så Sofia har lite att titta på. Man kan behöva prata lite mer omkring en massa faktorer som kan påverka och titta på hur du äter för att eventuellt föreslå ändringar.

Lisa: Tack och tack för ditt svar. Ler. Vet inte om jag hinner prata om magen, ska prata med läkaren om astman. Vet ni om den här internetbaserade vårdcentralen KRY är bra att prata med magen med?
Jeanette: Ja det tror jag när det gäller generella råd omkring mage och i detta tillfälle värktabletter.. Lycka till!

Jonas: Hej, Vilka FODMAP är i regel mest påverkbara? Är Fruktos en av dem? Jag hade en väldigt dålig dag under min testperiod där jag åt en Overnight Oats, och utifrån innehållet så verkar det mest vara fruktos (äpple, mango, juice). Inga Oligosackarider vad jag kunde se.
Jeanette: Hej Jonas, Det är så olika men jag skulle nog säga att de flesta brukar ha problem i oligosckaridsgruppen med sädesslagen och löken.. men visst är det många som är fruktos-känsliga också. Äpple innehåller även sorbitol..

Emma : Hej! Tycker det är svårt att utvärdera hur olika röda livsmedel påverkar magen. Håller just nu på att testa avokado och får ingen reaktion direkt när jag ätit men dagen efter har magen reagerat annorlunda. Hård i magen, ofullständig tarmtömning etc. Hur långt efter kan ett livsmedel påverka magen?
Jeanette: Hej Emma, Förstår att det kan vara svårt ibland och visst kan man få reaktion dagen efter. Har du testat några gånger med samma resultat så kan man ju misstänka avokadon. Det tar ju ibland upp till 24 timmar eller tom längre om magen arbetar långsamt innan det ligger i tjocktarmen..

Jonas: Mitt största problem är gasbildning. Det är väldigt sällan jag har ont, också sällan jag är uppsvälld om jag inte ätit väldigt mycket. Då är det förmodligen mest de gasbildande livsmedlen jag ska undvika? Finns det listor på dem?
Jeanette: Hej Jonas, Ja det alla FODMAP’s har gemensamt är att de är gasbildande så hela listan med rödmarkerade livsmedel är ju det som gäller under elimineringsfasen. Sedan när man återinför så lär man sig mer om vad just du är känslig för.

Sarah: Hej tack för svar. Nej de gav mig info om er och när jag frågade om kostrådgivning ex vad man ska äta så hänvisade hon till er sida och sa de inte har betalt för att servera kostråd utan bara hänvisa till vart man kan hitta den. Tack ska boka en tid med Sofia
Jeanette: Ok – ja gör gärna det! 🙂

Jonas: Brukar stora portioner ha betydande effekt på IBS? Eller brukar det vara lugnt om dem inte innehåller så mycket FODMAP?
Jeanette: Absolut så kan portionstorlekar ha betydelse – många känner av när de äter för stora portioner och oregelbundet. Så mitt första råd till alla med känsliga magar är att se över sina dagar och se till att man äter just regelbundet och i lagom portion – vilket det brukar bli om man äter 3 huvudmål och några mellanmål.

Madelene: Hej! Jag ska precis börja med FODMAP och undrar om man ska sluta helt med allt som är rött?
Jeanette: Hej Madelene, Ja det stämmer bra – allt som är rött ska man undvika under elimineringsfasen. Lycka till!

Lotta: Är havregryn och havremjölk/havredryck gröna i elimineringsfasen? Hittar olika svar på detta.
Jeanette: Hej Lotta, Ja de är gröna i elimineringsfasen. På våra uppdaterade listor och i app så ska det vara grönt.

Madelene: Tack!
Jeanette: Ingen orsak! 🙂

Emma : Ok. En annan fråga. Fett är ju ingen fodmap mem kan ju ändå ge mag-tarmbesvär. Har du någon uppfattning om stor fettmängd ger snabba besvär (direkt efter måltid) eller kommer senare?
Jeanette: Ja det kan ge besvär både ganska kort efter måltid då levern är involverad i nedbryttningen av fett och är man lite fettkänslig så känner man av det då med tex illamående eller smärta. Även längre ner i systemet kan det påverka om det kommer ner för mkt fett till tjocktarmen (som skulle brytits ned och tagits upp länge upp i tarmen) kan ge fettrika diarrer.

Victor: Hej, Jag tycker det är lite svårt med motivationen imellanåt, känns som jag inte är lika lös i magen läängre, men har fortfarande brådis till toa ca 3 ggr per dag. Har kört eliminering i 4 veckor nu. ska jag köra på längre?
Jeanette: Hej Victor, Ja förstår att det kan kännas lite motigt ibland. Jag skulle ändå föreslå om du orkar att du fortsätter lite till – ibland tar det tid innan det har lugnat ner sig helt och det kan ju vara synd att sluta nu när du ändå kommit en bra bit på väg. Hoppas att de fortsatt blir bättre! 🙂

Emma : Tack för svar. Då är det nog snarare advokadon som spökar.
Jeanette: Ingen orsak! Lycka till med detektivarbetet fortsatt! 🙂

Jeanette: Tack för idag och för era frågor – jag är här nästa vecka igen samma tid. Ha en fortsatt fin vecka! 🙂