Jeanette: Hej och vĂ€lkomna till veckans chatt! 🙂

Carro: Hej! Jag har lite frÄgor gÀllande matsmÀltningsenzymer. Jag har funderat pÄ att prova, men vet inte vad jag ska se upp med eller vilken sort jag bör vÀlja. Finns det ngn sort som Àr bÀttre eller sÀmre för oss som Àter enligt fodmap?
Jeanette: Hej Carro, Ja vi rekommenderar den vi har i webshoppen – Biogest. 🙂 https://www.bellybalance.se/butik/biogest/ Annars finns Ă€ven en som heter Ergozyme.

Carro: Ok, tack! DĂ„ ska jag kika pĂ„ det. Jag har Ă€ven en fundering gĂ€llande Ramslök som finns i Webshoppen. Är den grön enligt fodmap?
Jeanette: Ja det stĂ€mmer bra – ramslök fungerar Ă€ven i elimineringsfasen!

Victor: Hej, jag har en vĂ€ldigt snabb mage, dvs det jag Ă€ter kommer ut pĂ„ andra sidan efter ca 7 timmar. Jag har kört enligt foodmap nu i 1,5 veckor och jag tycker att magen Ă€r lite lite lite bĂ€ttre men betydligt mer gasig tyvĂ€rr. Vad kan jag göra för att ”slöa” ner magen?
Jeanette: Hej Victor, Ă€nker ocksĂ„ att du ska ge det lite mer tid – det kan ta tid – och elimineringsfasen Ă€r rek. till minst 4-6 veckor.. Jag skulle kasnke prova att lĂ€gga till HUSK – physsilliumfröskal – börja med 1 tsk pĂ„ morgonen i ett glas vatten och öka ev dosen om du ej fĂ„r effekt. Är stress en faktor hos dig sĂ„ kan man ju behöva jobba med den biten ocksĂ„ för att lugna ner systemet ocksĂ„ pĂ„ lĂ„ng sikt… men som sagt ge det lite mer tid..

Victor: OK, tack 🙂 Nej med stressen Ă€r det ingen fara alls. Hur Ă€r det med socker under elimineringen? Är det okej att baka egna ex snickerskakor? eller vad ska man Ă€ta om suget blir jobbigt ?
Jeanette: Ja visst kan man göra egna snickerskakor om det Àr med fodmaÄ-vÀnligt innehÄll men under elimineringen sÄ brukar vi rek att begrÀnsa godis-intaget ( max 70 gr/tillfÀlle) dÄ det absolut kan pÄverka om det kommer ner i större mÀngder.

Jonas: Hej, Jag har uteslutit FOODMAP i ca 3 veckor och börjar kÀnna en förbÀttring. Kan jag redan nu testa laktos? Tror nÀmligen inte jag Àr sÄ kÀnslig för det. Kan jag isf testa med bÄde mjölk och yoghurt?
Jeanette: Hej Jonas, Vad roligt att du mÀrker en förbÀttring! Visst kan du nu göra ett test pÄ laktos och du kan testa bÄde och men jag skulle ÀndÄ rek att ta de 4-6 veckorna med elimineringsfasen sÄ du hinner kÀnna hur pass bra magen kan bli.

Victor: Sen hade jag en fundering pÄ det med salladslök, jag köpte hem det och skulle ha i sallad men det stÄr att man ska Àta de gröna delarna. NÀr man skÀr upp de gröna delarna Àr det ju vitt inuti. Ska man plocka bort det och bara Àta det yttersta?
Jeanette: Hej Victor, Nja det Ă€r ju inte sĂ„ exakt vetenskap sĂ„ men ju grönare desto bĂ€ttre – sĂ„ plocka bort det som Ă€r helt vitt i början..

Jeanette: Tack för era frĂ„gor – önskar er en fortsatt fin vecka!