Jeanette: Hej och vĂ€lkomna!! 🙂

Inger: Hej jag undrar mycket dricker citronvatten varje mirgon och tar lite potatismjöl i yiughutt mÄr lite illa innan mÄltid ich efter Àr extremt utredd vet inte hur jag ska göra
Jeanette: Hej Inger, Tack för din frÄga nu vet jag inte sÄ mkt om dig och varför du kanske mÄr illa. En del som provar Biogest tycker att det hjÀlper pÄ illamÄendet. En del som blir hjÀlpta av FODMAP och kör det fullt ut i minst 4-6 veckor tycker Àven att illamÄendet blir bÀttre nÀr tex uppblÄsthet blir bÀttre..

Lotta: HEJ! Hur gör man om man inte klarar Ă„terinförandet a de orangea livsmedlen i en grupp? Är det nĂ„gon mening att börja med de röda dĂ„? Kan det vara sĂ„ att man ibland fĂ„r prova samma sak flera gĂ„nger, om man Ă€r osĂ€ker? Behöver förslag pĂ„ mellanmĂ„l under elimineringsfasen. Mjölk,laktosfritt, havre o Ă€gg gĂ„r bort, gĂ€rna nĂ„got snabbt o enkelt!
Jeanette: Hej Lotta, ja precis ibland behöverman prova flera gÄnger eftersom magen reagerar inte bara pÄ kosten. Tycker ocksÄ att det kan vara vÀrt att prova rödmarkerade ÀndÄ i den gruppen. Förslag pÄ mellanmÄl: baka en omgÄng fröknÀcke/bars och ha med, riskkakor med lite skivat banan, en lÄda med morot, paprika, cocktailtomater eller en chiapudding gjord pÄ ris- eller mandelmjölk i en burk Àr det en del som tar med

Madelene: Hej! Jag har fÄtt problem med magen efter att ha Àtit lax nÄgra gÄnger beror det pÄ att laxen Àr sÄ fet i sig eller att det har byggts pÄ vad jag har Àtit under dagen?
Jeanette: Hej Madelene, Ja det kan ju vara bĂ„de och…det Ă€r ju lite klurigt ibland men en del Ă€r ju kĂ€nsliga för fett och reagerar pĂ„ te.x lax. Har man provat flera ggr med samma resultat sĂ„ kan man ju börja dra slutsater.. reagerar du pĂ„ andra feta livsmedel?

Klara: Hej Jeanette! Jag har hÄllit pÄ med FODMAP nu i ett halvÄr och upplever fÀrre symtom nÀr jag följer FODMAP-kosten vilket Àr jÀtteskönt! Dock kÀnner jag att jag kört fast nÀr det kommer till att testa de rödmarkerade sakerna. Vet pÄ ett ungefÀr hur mycket jag tÄl nÀr det gÀller de orangemarkerade sakerna men nÀr jag testar till exempel vitt bröd eller pasta med vete vet jag inte i vilken mÀngd jag reagerar pÄ och det blir rörigt Àven om jag försöker anteckna osv. Det skapar stress vilket i mitt fall ocksÄ inverkar pÄ mina ibs-symtom. Hur kan jag testa och lÀgga till rödmarkerade saker pÄ ett enklare sÀtt?
Jeanette: Hej Klara, Ja vad skönt att du mĂ„r bĂ€ttre i magen. Ja det kan vara klurigt men det bruka ge med sig med tiden. Kanske prova t.ex en halv skiva bröd bara EN dag och lĂ„ta det gĂ„ nĂ„gra dagar för att vara sĂ€ker pĂ„ om det kommer symtom eller ej…nĂ€sta tillfĂ€lle/vecka prova en hel skiva och kĂ€nna efter.. osv

Inger: Hej jag dricker citronvatten varje mirgin och tar lite potatismjöl mÄr illa inför ich efter mÄltid vad tror ni
Jeanette: Hej igen Inger, ja bĂ„de citronvatten och potatismjöl Ă€r gamla “huskurer” som en del tycker hjĂ€lper Ă€ven ingerfĂ€ra tycker en del hjĂ€lper pĂ„ illamĂ„ende…

Inhger: Vad Àr Biogest?
Jeanette: Du kan lÀsa mer om det hÀr: https://www.bellybalance.se/butik/biogest/

Lina : Hej! Det Àr snart dags för mig att börja med Äterinförandet. Om jag gör laktostestet och inte upplever symptom pÄ det, kan jag dÄ helt byta ut alla laktosfria produkter till laktos igen eller hur fungerar det? GÀller samma vid fruktostestet?
Jeanette: Hej Lina, Nej under Ă„terinförandet och nĂ€r du testar grupp för grupp sĂ„ avvaktar du Ă€ndĂ„ med det du mĂ€rker gĂ„r bra tills du Ă€r fĂ€rdig med att testa. Även om man tycker det fungerar bra sĂ„ kan det “fylla i hinken” sĂ„ sen nĂ€r man testat sig igenom grupperna sĂ„ fĂ„r man bĂ€ttre förstĂ„else för vad man ska se upp med och kan sen börja lĂ€gga flera saker i “hinken” för att förstĂ„ vad man klarar sammanlagt.. Hoppas du förstĂ„r vad jag menar 🙂

Madelene: Vad skulle andra feta livsmedel kunna vara?
Jeanette: Ja det kan vara allt möjligt: mÀngden olja, smör, majonÀs kan ju bli stor ibland, sÄser, grÀdde, nötter, frön, ost, charkuterier, korvar, chips..

Lotta: Tack för hjĂ€lpen/förslagen, det Ă€r dock dessa mellanmĂ„l jag redan Ă€ter..Men jag fĂ„r stĂ„ ut ett tag tillïżœïżœ. Har fĂ„tt mycket hjĂ€lp frĂ„n er sida – tack!
Jeanette: Okej inte sÄ mkt hjÀlp just nu dÄ :-)) men glad att vi kan hjÀlpa i övrigt. Lycka till fortsatt!

Josef: Hej Jag har kört FODMAP nu i ett bra tag. Jag kĂ€nner att det fungerar och appen Ă€r ju suverĂ€n för att scanna livsmedel i butik. Men nu tĂ€nkte jag bestĂ€lla hem lite kosttillskott och vet faktiskt inte om jag kan inta dessa. har ni möjlighet att hjĂ€lpa mig hĂ€r? Följande tĂ€nkte jag köpa om det gĂ„r. Xtend vattenmelon – https://www.gymgrossisten.com/xtend?q=xtend ultimate eaa pineapple – https://www.gymgrossisten.com/ultimate-eaa-complex?q=eaa%20ultimate soy pro choclate – https://www.gymgrossisten.com/soy-pro-910-g?q=soy%20pro Nu vet jag inte ens om jag fĂ„r Ă€ta soja, eller om produkten har soja ens för den delen. Hur vet jag om det Ă€r okej att Ă€ta dessa?
Jeanette: Hej Josef, Vad roligt att det fungerar! 🙂 Just i denna ser det ut att vara endast sojalecitin – vilket Ă€r fettet och inte fibrerna – sĂ„ den ska fungera. Vad dock lite uppmĂ€rksam pĂ„ magreaktionen Ă€ndĂ„ om du börjar med detta. Man kan behöva vĂ€nja magen till dessa typer av produkter – börja med mindre mĂ€ngd..

Inger: Hoppas pÄ svar
Jeanette: Hej Inger, Jag svarar i den ordningen frĂ„gorna kommer in. Det Ă€r lĂ€ttare om du skriver flera frĂ„gor i samma fĂ€lt och skickar bara EN gĂ„ng. Tacksam för det! 🙂 Du har mĂ„nga frĂ„gor sĂ„ jag fĂ„r se om jag hinner med alla 🙂

Madelene: Har inte reagerat pÄ nÄt av det som jag mÀrkt i alla fall
Jeanette: Ok – men ibland sĂ„ Ă€r det tyvĂ€rr sĂ„ att man reagerar pĂ„ ett livsmedel och det kan vara svĂ„rt att förklara varför. Viktigt att Ă€ndĂ„ prova nĂ„gra ggr sĂ„ man Ă€r sĂ€ker pĂ„ att det Ă€r det sĂ„ man inte utesluter i onödan.

Sara : Hej! Jag har provat FODMAP i tvĂ„ veckor nu och tycker att jag mĂ„tt mycket bĂ€ttre. Dock mĂ„r jag riktigt dĂ„ligt idag igen. Samma symptom som innan FODMAP och som sedan 1,5 vecka var borta. Är det vanligt att symptom kommer och gĂ„r Ă€ven vid FODMAP kost? Den enda skillnaden i kosten frĂ„n tidigare jĂ€mnfört med igĂ„r Ă€r laktosfri Yougurt och edamamebönor. Kan nĂ„got av detta vara boven?
Jeanette: Hej Sara, Ja det Àr vanligt att symtomen kan variera Àven under elimineringsfasen och att det tar tid innan det har lugnat sig sÄ mkt det kan. DÀrav Àven rek att lÄta elimineringsfasen vara i minst 4-6 veckor. Avvakta lite med edamame-bönor dÄ kanske Àven om de Àr gröna och prova dem om ett tag igen.

Inger: Ska jag blanda citron ich ingefÀra
Jeanette: Ja det kan du göra!

Inger: Jag har tagit syrahÀmmande medel i ett halvÄr detta har vvsrit svÄrt att sluta med Àr det ik med citronvatten
Jeanette: Ja man mÄste ofta trappa ner syrahÀmmande medel om man vill sluta

Inger: Jag provar glutenfritt och laktosfritt ÀndÄ ska jag sluta med det
Jeanette: Ja under elimineringsfasen sĂ„ rekommenderas laktosfritt och fritt frĂ„n vete, rĂ„g och korn. Inte pga av glutenet men pga av de fibrer som Ă€r i sĂ€desslagen – det som Ă€r oligosackarider.

Inger: KÀnner att jag vill ha nÄgot bra kvÀllsmÄl vad föreslÄr du dÄ Àr aptiten nÄgit bÀttre
Jeanette: Hej igen, om aptiten Ă€r ngt bĂ€ttre sĂ„ kanske Ă€ta lite mer “riktig” mat dĂ„ om du har svĂ„rt att Ă€ta pĂ„ dagen – fisk, kyckling, ris, potatis, rotfrukter – kanske en soppa? eller havregrynsgröt tycker mĂ„nga kĂ€nns bra..

Lina: Okej dÄ förstÄr jag! Tack
Jeanette: Tack sjĂ€lv! 🙂

Madelene: Okej, tack! Sen undrar jag om du har nÄgra tips som hjÀlper mot illamÄende?
Jeanette: Ja se svar nedan om Biogest eller som en del tycker hjĂ€lper – ingefĂ€ra: https://www.bellybalance.se/aktuellt/boosta-med-ingefara/

Jeanette: DĂ„ Ă€r dagen chatt slut och jag tackar för era frĂ„gor! Har inte hunnit svara pĂ„ alla men har ni mĂ„nga specifila och individuella frĂ„gor sĂ„ vill jag tipsa om att boka en tid hos en av oss dietister via video-samtal hos www.medicheck.se – just nu har de Ă€ven kampanj med 1 GRATIS konsutation hos oss.