Jeanette: Hej och välkommen till dagens chatt!

Emma : Hej! Gjort snabbtest för laktos o fruktos (mjölk o apelsinjuice) och blev ingen reaktion. Ska väl komma snart efter intaget? Om nu fruktos o laktos funkar, varför kan man inte inkludera det i kosten under återinförandefasen?
Jeanette: Hej Emma, Bra fråga! 🙂 Jo även om du märker att det int blir ngn reaktion så kan de ju ”fylla i hinken” och den vill man helst ha helt tom när man testar att återinföra resten. Så de dagar du testar att återinföra så är rekommendationen att försöka hålla undan övrigt som kan fylla i hinken..

Lars: Hej, Jag har en fråga ang tarmbakterier och serotonin, det är så att jag har ångest och äter ångestdämpande medicin (paroxetin) Kan mina magbesvär utlöst min ångest? Jag har ätit FODMAP nu i lite drygt 2 veckor och magen börjar äntligen efter flera år bli bättre MEN det känns som att jag har fått sämre minne, mer trött och lite svårt att koncentrera mig samt lite mer ångest igen, lite som insättningen av paroxetin i början. Kan det vara så att när magen börjar bli bättre att serotoninnivån ändras som gör att jag mår konstigt? Kanske inte rätt ställe för denna frågan men det känns ändå som det har med FODMAPen att göra 🙂
Jeanette: Hej Lars, Mycket bra och intressant fråga! Man har inte tittat på serotonin-nivåer kopplat till FODMAP i studier vad vi vet men det är ju en intressant tanke eftersom FODMAP påverkar tarmfloran och tarmfloran är kopplad till Serotonin-produktion. Det KAN ju också vara så att man äter liite mindre, annat typ av mat, får i sig lite mindre energi och känner av det…men intressant tanke – vi får undersöka om det kommit ngt mer forskning om detta…Roligt att du ändå blivit bättre i magen och hoppas att tröttheten och ångesten släpper… lycka till fortsatt!

Emma: Ok, men på vilket sätt menar du att hinken fylls på även om man inte reagerar mot laktos eller fruktos?
Jeanette: Jo de är ju fortfarande en FODMAP och den mängden du provat indikerar att du inte är känslig eller reagerar på den mängden men om du sedan lägger andra FODMAP’s tillsammans med laktosen och fruktosen så kan de ju bli för fullt. Det är så man får tänka framåt när man ska hitta sina nivåer. Även om man hittar saker som man klarar enkelvis så får man ändå vara uppmärksamnär man börjar fylla på med fler olika livsmedel som är höga i FODMAP’s. Hopas du förstår hur jag menar 🙂

Anita Gungård: Hej.Är medlem men har varken haft tid eller ork att öppna mina brev.Är medlem till 26 juli.Går det på nåt sätt förlänga det om jag börjar framöver eller måste jag köpa nytt o börja om eller ligger det kvar som jag har fått.Det blir ju svårt om jag har frågor o så.Har en cancersjuk man som gärna vill ut o resa.Buss till Österrike.Vill ju gärna att vi ska kunna åka.Min mage har väl varit lite bättre nu ett tag.Äter mycket mjölkfritt för jag är laktosintolerant.Nu har jag börjat med mjölksyrebakt.Travis gick inte för laktosen.Apotekets egna gick bra.Nu provar jag Probin Daily.Finns ju Dimor också + laktostabletter.Tror du att det är en dum chansning.Känner mej så orolig därför att magen har gjort mej lite isolerad sen ett par år tillbaka.Har du några tips som ev skulle va bra.Det blev långt det här men jag hoppas ni kan hjälpa mej lite.
Jeanette: Hej Anita, Tråkigt att höra med din man. Allt ligger kvar så länge du är medlem och man kan starta när man vill – allt finns under Mina sidor. Du kan väl återkomma via mailen när du är åter från resa och vil börja igen så kan jag förlänga ditt abbonemang ett par månader utan kostnad. Det kan ju vara en idé att lyssna igenom de första avsnitten om du orkar och skriva ut listorna på vad som är bra respektive mindre bra att äta så kan du kanske styra runt de värsta bovarna – ibland räcker det långt.. Hoppas ni kan få en fin resa!

Emma : Jag förstår. Känns bara som att återinförandet kan ta väldigt lång tid och då hade det varit skönt att få utöka kosten med åtminstone laktos. För att inte vara lika begränsad. Men jag förstår resonemanget. Tack för svar!
Jeanette: Ja förstår det – men är det dagar du inte återinför eller testar rödmarkerade livsmedel så kan du ju använda vanliga laktosprodukter och känna efter även där med mängder att det fungerar..lycka til fortsatt!

Cissi: Hej! Jag har både mediciner och t.ex. munspray som jag behöver ta regelbundet varje dag. Hur mycket tror du dessa påverkar min mage? (innehåller bl.a. laktos och sockeralkoholer). Är i elimineringsfasen men kan ju inte undvika dessa ämnen då jag måste ta dessa läkemedel. Jag har också problem med laktosfria produkter – blir dålig i magen men är inte allergisk mot mjölkprotein. Vad kan det bero på?
Jeanette: Hej Cissi, Jag tror inte det påverkar så mkt då mängden blir väldigt liten och är det mediciner man måste ta så är det ju så det är. Ja ibland hör vi att man tycker sig var känslig även för laktosfria produkter utan att man riktigt vet varför. Man kan hålla koll på karragenan som kan finnas i vissa laktosfria produkter – en del tycker sig reagera på det…

Jeanette: Tack för denna gång och önskar er alla en Glad Påsk!