Sänk tempot och prestera mer

Går du igång på att bocka av saker på att-göra listan? Blir du rastlös när du inte kan titta på mailen? Gemensamt för den här typen av personligheter är ofta viljan att prestera. Ambitionerna är höga, liksom tempot, vilket gör att man snabbt blir utmattad. Lösningen? Sänk kraven och tempot och få mer gjort!

”Duktig hen-syndromet”

Vi träffar allt fler som har stressrelaterade symtom och magproblem som IBS. Vi kallar det ”duktig hen-syndromet”. Det kan vara den typiska mellanchefen eller personen som har driv och vill prestera. Det kan också vara den som inte kan begränsa sig, har svårt för att säga nej och därför tar på sig mer än vad man hinner och orkar. Vissa av oss drivs av att hela tiden leva i framtiden och nå nya mål och prestationer. Problemet är bara att vi inte stannar upp och njuter när vi nått ett mål. Genast är vi där och tar oss an nästa uppgift. Gasen är i botten konstant och då är det inte konstigt att du är helt utpumpad och utan energi när arbetsdagen är slut.

Sluta överprestera

Är du en av dem som har en hög ambitionsnivå och gärna presterar på topp? Då går det att tänka annorlunda. Forskning har nämligen visat att när du tänker att du ska befinna dig på 70 procent av din arbetskapacitet, får du ungefär lika mycket gjort. Det låter ju för bra för att vara sant, men när du drar ner på tempot avbryts du inte konstant av tankar om vad som ska komma härnäst eller vad mer som behöver göras innan du går hem för dagen. Du behåller fokus på det du håller på med, upplever samtidigt mer glädje i just den uppgiften och kan slutföra den i lugn och ro och i tid. Genom att inte jobba med andan i halsen på 100 procent eller ännu mer, har du plötsligt marginaler och du kan lägga i en överväxel när det verkligen behövs.

Strategier:

  • Sluta multitaska. Ta en sak i taget, i lugn och ro – och på 70 procent av din kapacitet. Du får lika mycket gjort ändå.
  • Begränsa din tillgänglighet. Titta på mailen vid bestämda tider på dagen. Stäng av notiser på telefonen. Studier visar att de som använder mail är mer stressade än de som inte gör det.
  • Prioritera det som ska göras. Vad är viktigast, näst viktigast och så vidare. Och kom ihåg att din hälsa är viktigast av allt.
  • Sänk ambitionsnivån och tänk: ”det får duga, good enough”.

Läs vårt tidigare inlägg om inre och yttre stress.

Nästa vecka fokuserar vi på tankar och känslor. Något som också kan påverka stressnivåerna.

Belly Balance-teamet