Tankens kraft

Visste du att 90 % av tankarna du tänkte idag tänkte du också igår? Låter något enkelspårigt va? Dags att bokstavligt talat byta spår i grammofonskivan alltså. Och det är inte gjort i en handvändning, men det går med lite träning.

Negativa tankar fastnar lättare

En stor del av all input vi får under dagarna är negativ och även om vi hör positiva saker har de en förmåga att rinna av oss. Vår hjärna är dessutom inställd på att uppmärksamma negativa tankar mer än positiva. Under evolutionen har det haft ett syfte, men idag får det oss tvärtom bara att må dåligt. Det blir liksom överbelastning av negativa tankar i hjärnan. Som att ha en radio i bakgrunden som står inställd på kanal jämmer och skval för jämnan. Negativa tankar sätter sig som kardborrar i vårt medvetande och eldar på ältande, oro och ångest. Det i sin tur får sympatikus att gå igång. En negativ tanke kan räcka för att försätta kroppen i kampläge.

Tänk om, tänk nytt

Det kan låta lite motigt och tungt, men det går faktiskt att träna hjärnan till att tänka positivt. Och positiva tankar kommer du att reagera annorlunda på. Men, det kräver övning och lite mera övning. Det snabbaste sättet att få kontroll på tankarna och få lite lugn är att andas. Vadå, det gör vi ju hela tiden? Jo, men det gäller att andas rätt. Genom att andas djupare och färre andetag aktiveras vagusnerven och systemet lugnar ner sig. Ett första steg är att sätta sig ner och följa sina andetag in och ut. Svårare än så behöver det inte vara. Vissa blir provocerade till en början, det händer ju liksom inget! Men lugn, efter ett tag kommer du att märka att du allt snabbare hittar ett inre lugn.

Effektiva andningsövningar för att lugna tankarna är pranayama. Vi har valt ut en för dig att prova.

Tips

Det finns några saker du kan göra för att hjälpa hjärnan på traven:

  • Ta en nyhetsfri vecka – Lugn, du kommer att få reda på om något stort händer ändå via vänner och kollegor.
  • Skippa sociala medier under en period. Eller titta i alla fall inte på dem det sista du gör innan du somnar.
  • Börja dagen med att tänka positiva tankar och lägg märke till hur humöret påverkas.
  • Identifiera negativa tankar. Uppmärksamma dem och byt direkt ut mot en positiv tanke.

Vi önskar dig en fortsatt skön sommar!

Sofia & Jeanette
Dietister, Belly Balance