FAQ
FAQ – frågor och svar

Vi har samlat de vanligaste frågorna för dig som är nyfiken på Programmet Magbalans.

1. Vad är Programmmet Magbalans?
Svar: Magbalans är en interaktiv behandling för personer med IBS och orolig mage. Programmet består av kostbehandlingen FODMAP kombinerat med stresshantering och består av 11 steg som du går i en bestämd ordning. Mellan stegen får du hemläxor. Programmet får du steg för steg i mailen för att garantera att stegen görs i rätt ordning för bästa resultat. Under programmet får du stöd och hjälp av våra dietister och du kan också vara med i vår facebookgrupp för att prata med andra som går Magbalans.

2. Vad är det för skillnad på Magbalans och IBS-skolan på en klinik?
Svar: IBS-skolan är framtagen av Belly Balance och erbjuds på vissa kliniker. Magbalans bygger på samma koncept, men är mer omfattande när det gäller stresshantering, livsstil och uppföljning. Dessutom kan du styra och välja när och var du vill genomföra Programmet när du väljer Magbalans.

3. Kan jag gå Magbalans även om jag inte fått diagnosen IBS?
Svar: Ja, det går bra att gå programmet och prova FODMAP även om du inte har fått en IBS-diagnos. Dock är det bra att ha tagit ett blodprov för glutenintolerans innan du börjar behandlingen då den till stora delar är glutenfri varför ett blodprov senare kan ge missvisande resultat.

4. Jag har provat att ta bort gluten en period och därefter laktos utan resultat. Är det någon idé att jag provar FODMAP?
Svar: För att se om FODMAP fungerar gäller det att ta bort alla potentiellt störande molekyler. Därför inleds kostbehandlingen FODMAP med en elimineringsfas där bland annat sädesslag och laktos tas bort. Det räcker oftast inte med att ta bort enstaka livsmedel för att få ett resultat.

5. Jag är inte gluten- eller laktosintolerant, kan Magbalans hjälpa mig ändå?
Svar: Ja, de flesta med IBS är inte gluten– eller laktosintoleranta och efter elimineringsfasen kan du kontrollera vilka livsmedel du är känslig för.

6. Ska jag förbereda mig på något sätt mig innan programmet börjar?
Svar: Nej, programmet Magbalans startar med att du får föra mat- och symtomdagbok under en vecka. Därefter börjar kostbehandlingen.

7. Hur många blir hjälpta av Magbalans?
Svar: Våra resultat visar att mer än 85% av medlemmarna blir hjälpta på något sätt. Det är inte enbart kosten, utan även stress- och ätbeteende som du får hjälp med och de flesta blir därför hjälpta av en kombination av dessa.

8. Hur lång tid tar det innan man märker resultat?
Svar: Det är individuellt hur lång tid det tarinnan man får effekt av kostbehandllingen FODMAP vilken är den vi använder i programmet. För vissa går det på ett dygn, medan andra får hålla på längre, vissa upp till 12 veckor med elimineringskosten. Generellt sett kan man säga att de flesta märker resultat inom två veckor.

9. Jag har själv provat FODMAP en tid och har inte blivit bättre. Kan programmet Magbalans hjälpa mig ändå?
Svar: För att se om FODMAP fungerar gäller det att ta bort alla potentiellt störande molekyler. Därför inleds kostbehandlingen FODMAP med en elimineringsfas där bland annat sädesslag och laktos tas bort. Det räcker oftast inte med att ta bort enstaka livsmedel för att få ett resultat.

10. Min läkare sa att FODMAP bara hjälper vid IBS-D (diarrédominerad). Stämmer det?
Svar: Nej, studier som är gjorda på FODMAP visar att kostbehandlingen hjälper ca 75% med IBS, oavsett avföringsmönster. Däremot brukar det gå snabbare att få ordning på diarré än förstoppning som kan ta något längre tid. De flesta får dock mindre gaser, uppblåsthet och smärta.

11. Varför ska jag gå programmet Magbalans?
Svar: Magbalans ger dig med IBS ett konkret verktyg för att kunna förstå vilka livsmedel som orsakar magbesvären och därmed en möjlighet att kontrollera dina symtom. Du bestämmer därför själv vad du vill och kan äta beroende på vad just din mage klarar av. Inget mera gissande, inga överraskningar. Du får en bättre vardag och en lugnare och gladare mage.

12. Kan jag få personlig rådgivning under eller efter programmet?
Svar: Ja, vi erbjuder uppföljande videokonsultationer för
den som är i behov av stöd och rådgivning under eller efter programmet. Konsultationerna sker via Medicheck.

Läs vad medlemmarna Erica, Katarina och Ulf säger om Programmet Magbalans.

Steg för steg
Programmet Magbalans består av 11 steg som du gör i en bestämd ordning. För att kunna tillgodogöra dig så mycket som möjligt av kursen är det viktigt att du gör stegen i rätt ordning och att du gör uppgifterna mellan tillfällena. Det är också viktigt att du tar dig tid att gå igenom alla steg. Vi vet av erfarenhet att du säkert är ivrig att komma igång och redan nu vill veta vad du ska äta och inte, men med lite tålamod lovar vi dig att resultatet blir så mycket bättre om programmet görs i rätt ordning, steg för steg.

Bli medlem redan idag – från 129kr/månad.