glutenfritt

Glutenfritt – en stark trend

Just nu är det väldigt populärt att äta glutenfritt. Vissa gör det pga att de är glutenintoleranta medan andra gör det för att de helt enkelt mår bättre, men är det verkligen nyttigare att äta glutenfritt? Nja, det beror egentligen helt på vilka val du gör.

Försäljningen av glutenfria produkter har ökat kraftigt de senaste åren och antalet produkter har också blivit betydligt fler. I Sverige uppger 11 % av befolkningen att de aktivt undviker gluten och i USA är motsvarande siffra hela 30 %. Eftersom det endast är 1-2 % av befolkningen har glutenintolerans eller celiaki, kan man raskt räkna ut att det är betydligt fler än de glutenintoleranta som köper från hyllan. Många upplever att de mår generellt bättre utan gluten, medan andra märker en direkt koppling till att magen blir lugnare.

Gluten ger inte ballongmage

När det gäller hur magen känns är det lätt att tro att det är gluten som är boven, men det som egentligen orsakar IBS-symtom är fibrerna i sädesslagen. Eftersom både gluten och fibrerna oftast försvinner i glutenfria produkter är det därför många med IBS som också känner att magen blir bättre av glutenfritt. Skillnaden är bara att det oftast räcker med att minska intaget av sädesslag för att magen ska lugna ner sig. Den som är glutenintolerant måste däremot äta strikt glutenfritt för att inte skada tarmen. IBS och glutenintolerans är alltså inte samma sak.

Tillsatser i glutenfria produkter kan få känsliga magar att reagera. Se upp för inulin, oligofruktos, sojamjöl och laktos. Det är också vanligt att ersättningsprodukter baseras på stärkelse från ris, vete, majs eller potatis. En större mängd stärkelse, t ex flingor, pasta och knäckebröd på samma dag, kan göra magen orolig hos den som är känslig. Så vet du med dig att magen reagerar på stärkelse och tillsatser kan det i många fall vara bättre att välja bort ersättningsprodukterna och satsa på naturligt glutenfritt eller originalen, som en skiva vanligt surdegsbröd i stället, det kan de flesta med IBS och orolig mage äta.

Glutenfritt inte alltid nyttigare

Naturligt glutenfritt innebär t ex att man väljer produkter som är naturligt fria från gluten som potatis, ris, rotsaker, frukter, kött, nötter och frön. Äter du på det här sättet är det oftast inga problem att få i sig tillräckligt med näring.

Väljer du däremot att ersätta gluten med glutenfria ersättningsvaror kan det bli lite mindre nyttigt. Du kanske har stått framför den glutenfria hyllan någon gång som ett frågetecken? Du kanske också har försökt dig på att läsa innehållsförteckningen? Den kan vara både lång och innehålla ord som ter sig som rena grekiskan. Glutenfria ersättningsprodukter innehåller ofta väldigt många olika ingredienser och tillsatser. Det kan vara smakförbättrare, konsistensgivare och rena ersättningar som socker och fett. Glutenfria ersättningsprodukter innehåller ofta mer stärkelse än originalen och de kan också innehålla både mer fett och socker för att kompensera och ge en bra smak. Så läs noga på förpackningen och välj klokt.

Fyra tips till ett hälsosamt glutenfritt liv:

  • Välj naturligt glutenfritt som ris, quinoa, teff, potatis, rotfrukter, frön och grönsaker istället för sädesslagen
  • Begränsa glutenfria ersättningsprodukter. Visst är det ok att äta glutenfritt knäckebröd eller pasta då och då, men inte flera gånger om dagen
  • För dig med IBS räcker det vanligen att minska mängden sädesslag för att magen ska lugna ner sig. Surdegsbröd, dinkelmjöl och havre är snälla mot magen och fungerar bra.
  • Glutenfria produkter är inte automatiskt nyttigare, Tvärtom kan kakor, kex och mjöl innehålla både mer socker och fett än originalprodukterna så det bästa är att göra andra val.

Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance