müsli
Se upp för bovarna, välj FODMAP-vänlig müsli

Kan det vara müslin?

Börjar magen bubbla redan på förmiddagen eller funderar ni i familjen på varför ni blir extra pruttiga i magen på helgen? Då kan det vara läge att syna müslin lite extra i sömmarna. Kanske innehåller den fermenterbara kolhydrater, FODMAPs? Dessa är kända för att orsaka problem för den med IBS, men i müsli finns dessa ämnen i mängder som kan få den lugnaste av magar att sparka bakut.

Läs innehållsförteckningen

Innehållsförteckningen kan gömma många bovar. Vissa är sådana som man kanske inte ens tänker på och andra är extremt symtombildande i små mängder. Här kommer en lista på de vanligaste symtombildarna:

Oligofruktos – en stor magbov som de flesta med känslig mage reagerar på eftersom den är extremt gasbildande även i liten mängd. Används som fibertillsats i müsli, färdigmat och bars.

Inulin – fibrer som finns naturligt i lök, vitlök och jordärtskocka. En sorts oligosackarid som likt oligofruktos används som fibertillsats i allt från kaviar och färdigmat till pasta och bröd.

Torkad frukt – se upp med aprikos, plommon, fikon och russin. Tranbär, gojibär och blåbär är snällare. Vanlig frukt och bär är bättre alternativ.

Nötter – undvik cashewnöt, mandel och hasselnöt. Välj pekannöt och valnöt i stället. Frön som pumpa och solros går bra liksom chia- och linfrön.

Vete och råg – framförallt kli som innehåller skaldelar har extra högt FODMAP-innehåll. Välj havre i stället, både kli och kärnor av havre går bra.

Så kanske är det dags att fundera över när symtomen kommer och byta ut müslin för att se om det blir bättre. För att få en bra magkänsla är ett tips att göra en egen FODMAP-vänlig müsli. Godare, billigare och du har full kontroll på ingredienserna!

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance