Gluten och diabetes, glutenfri kost
Glutenfri kost ökar risken för diabetes

Glutenfritt är trendigt

I Sverige har ca 1-3 % av befolkningen diagnosen celiaki, glutenintolerans. Vanliga symtom vid celiaki är magproblem som uppblåsthet och diarré, dåligt blodvärde och trötthet. Hos barn är det vanligt att längd och vikt planar av när tillväxten påverkas. Det är alltså relativt få som har celiaki, men det är betydligt fler som avstår gluten på grund av hälsomässiga skäl och den starka glutenfria trenden.

Ökad diabetesrisk både med och utan gluten

Sedan tidigare vet man att svenska barn drabbas oftare av diabetes typ 1 och glutenintolerans, som samtidiga diagnoser, än i andra länder och att vår glutenrika kost förvärrar problemen. För mycket gluten i kosten hos barn under ett år, primärt från gröt och välling, misstänks öka risken för att drabbas av celiaki och dessutom andra sjukdomar som diabetes typ 1, inflammatoriska tarmsjukdomar, astma och reumatism.

Eftersom gluten har ett rykte om sig att ställa till det på olika sätt i kroppen rekommenderas många utan varken intolerans eller allergi att minska på eller helt ta bort gluten ur kosten för en bättre hälsa. Men nu pekar ny forskning från Harvard University snarare på att ett minskat intag skulle kunna ha negativa effekter, genom att öka risken för typ 2 diabetes.

Fiber och näring minskar med glutenfri kost

Forskarna har följt nästan 200 000 personer under 30 år. En genomsnittsperson äter cirka 7 gram gluten om dagen, visar studien. Det motsvarar cirka två brödskivor. De som åt cirka 12 gram gluten om dagen hade lägst risk att drabbas av diabetes. En kost med mycket fiberrika livsmedel vet vi kan minska risken för att utveckla diabetes typ 2. En av orsakerna till den ökade diabetesrisken med glutenfri kost tros ligga i att glutenfria livsmedel ofta innehåller mindre kostfiber, färre näringsämnen och fler tillsatser än originalprodukterna. Nu studerar man även om glutenfri kost kan ha någon påverkan på andra sjukdomar som hjärtsjukdom och övervikt.

Tips till ett hälsosamt glutenfritt liv:

  • Välj naturligt glutenfritt som ris, quinoa, teff, potatis, rotfrukter, frön och grönsaker i stället för sädesslagen.
  • Begränsa glutenfria ersättningsprodukter. Visst är det ok att äta glutenfritt knäckebröd eller pasta då och då, men inte flera gånger om dagen.
  • För dig med IBS räcker det vanligen att minska mängden sädesslag för att magen ska lugna ner sig. Surdegsbröd, dinkelmjöl och havre är snälla mot magen.
  • Glutenfria produkter är inte automatiskt nyttigare. Tvärtom kan kakor, kex och mjöl innehålla både mer socker och fett än originalprodukterna så det bästa är att göra andra val.

Läs mer om hur man kan äta glutenfritt på rätt sätt utan risker

Av: Sofia Antonsson
Leg dietist, Belly Balance