Blev du inte bättre av laktosfritt?

Laktosfritt, glutenfritt, mjölkfritt… Idag blir vi matade med alla möjliga kostråd och orsaker till att vi upplever ett obehag i magen. Kanske har du provat att äta både laktosfritt och glutenfritt med förhoppningen att magen skulle lugna ned sig? Och sannolikt upplevde du kanske en tillfällig förbättring när du uteslöt vissa livsmedel? Men min erfarenhet säger mig att du kanske ändå inte är helt bra i magen – att du fortfarande upplever att du har ont, är svullen eller kanske inte har regelbundna toalettrutiner?

Möjligheten finns att du har IBS. IBS eller Irritable Bowel Syndrome är en funktionell magtarmsjukdom vilket betyder att man inte kan hitta några fel i magen eller tarmarna, de fungerar bara inte riktigt som de ska. Cirka 15-20 % av världens befolkning har IBS och merparten av de som söker vård för IBS är kvinnor 20-65 år. Bland män är mörkertalet stort delvis beroende på att färre män söker vård. Bland barn och unga ökar antalet som får diagnosen IBS. Det har länge varit känt att psykologiska faktorer har betydelse vid IBS och att oro och stress kan förvärra sjukdomen.

Forskning om IBS pågår, både vad gäller orsak och behandling. Tidigare har konkreta kostråd saknats inom vården vilket resulterat i generella råd som att justera fibermängden, ta bort laktos eller i värsta fall inte några råd alls.

Nu finns det hjälp att få. Vi på Belly Balance introducerade kostbehandlingen FODMAP i vården i Sverige för ungefär 10 år sedan. FODMAP kommer ursprungligen från Australien där den forskats fram av läkare och dietister och använts sedan 2001. FODMAP är ett akronym och står för Fermenterbara, Oligo- Di- och Monosackarider och Sockeralkoholer (Eng Polyols). Dessa är är fermenterbara (jäsningsbara) kolhydrater och har gemensamt att de hos personer med IBS är dåligt absorberade och påverkar vätskebalansen i tarmen vilket orsakar klassiska IBS-symtom.

Vi har behandlat tusentals personer med IBS och vet att kostbehandlingen FODMAP verkligen fungerar. Men det finns också ytterligare ett par faktorer som spelar roll för att magen ska må bättre. Det är hur du hanterar stress, träning och återhämtning. Den allra bästa behandlingen är när du verkligen bestämmer dig för att göra något åt din mage och är uthållig i den förändring som faktiskt krävs. Vi på Belly Balance har kombinerat allt som du behöver för att få en gladare mage och ett liv med minskade eller helt utan symtom.

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance