symtom vid IBS
Fem vanliga symtom vid IBS

Symtom vid IBS, vilka är de vanligaste egentligen? IBS (irritable bowel syndrome) drabbar 15-20 % av världens befolkning. Ca 70 % av de som drabbas är kvinnor, men sjukdomen drabbar även män och barn. Många går omkring med bråkiga magar utan att veta om att man har IBS, vilket inte är konstigt, det är ju inte lätt att veta hur magen ska vara. Eftersom det inte finns något test som kan påvisa IBS är det viktigt att gå till läkaren när symtomen från magen går ut över vardagslivet. Det är viktigt med en diagnos för att sedan få rätt hjälp.

Fem vanliga symtom vid IBS

Uppblåsthet – magen ökar vanligen i omfång under dagen. Du kanske upplever att magen drar igång efter lunch och att du skulle behöva ha ett par extra byxor i större storlek med dig till jobbet.

Gaser – Utöver att du kanske släpper väder i tid och otid kan gaser också ge upphov till bubbel, kurr och liv i magen. Dessutom kan gaserna göra ont.

Förstoppning eller diarré – både snabb och långsam mage är karaktäristiskt vid IBS och det går faktiskt också att ha båda lite omväxlande.

Ofullständig tarmtömning – vanligt symtom vid IBS oavsett om man har snabb eller långsam mage. Du kanske känner igen dig i att du går på toaletten och efter bara en liten stund måste du gå igen. Det här händer vanligen på morgonen när man ska gå iväg.

Smärta – kan vara molande värk, knivhugg eller kramper och sitter vanligen på höger eller vänster sida under revbenen där tjocktarmen gör två stora krökar. Många med IBS har trånga tarmar och eftersom man också har en ökad smärtkänslighet märker man direkt när tarmen börjar expandera, vidga sig.

Svårt att veta när symtomen kommer

Eftersom det tar ett tag efter du har ätit innan symtomen kommer kan det vara svårt att sätta ihop dem med rätt livsmedel. Därför är det svårt att nysta i kosten själv. Ofta tar man bort fel livsmedel och behåller de som verkligen ger symtom med konsekvensen att kosten blir väldigt begränsad. En fullständig kostbehandling med FODMAP ger dig däremot kontroll över vilka livsmedel som ger symtom och när symtomen kommer. På så sätt kan du själv göra medvetna val och välja de livsmedel som inte ger symtom.

Belly Balance-teamet