divertiklar
Fickor i tarmarna – divertiklar

Utbuktande fickor i tjocktarmsväggen, divertiklar, är en vanlig åkomma med stigande ålder. Ca 50 % av personer över 60 år har tarmfickor och hos de flesta orsakar de inga stora besvär. 

Det är inte klarlagt varför tarmfickor bildas, men följande ökar risken:

  • Att vara förstoppad
  • Att äta mat med lite fibrer
  • Att röka
  • Att vara överviktig

Risken att få tarmfickor ökar också ju äldre du blir.

Vid en koloskopi, en kameraundersökning av tjocktarmen, kan man hitta tarmfickor eller divertiklar. Är fickorna fler till antalet kallas tillståndet divertikulos och blir det inflammation i dem heter det divertikulit.

Några enstaka tarmfickor behöver inte ge symtom alls, medan det hos andra ger upphov till återkommande inflammationer med feber och värk som behöver hävas med antibiotika och samtidig tarmvila då man ofta får dropp eller flytande kost. Grunden i behandlingen av divertikulit är tarmvila.

Om det är en mycket lindrig divertikulit kan man i samråd med sin läkare eller dietist prova med flytande kost under en kortare period och sedan trappa upp till mat med normal konsistens. Efter utläkning ska man fortsatt ha en kost rik på frukt och grönsaksfibrer, motionera och använda bulkmedel vid behov.

Divertiklar kan förväxlas med IBS

Divertiklar kan ge symtom som uppkördhet, smärtor, gaser och förstoppning, det vill säga samma symtom som vid IBS. Därför är det lätt att förväxla tillstånden och inte sällan kan man lida av båda.

Tidigare har kostråden vid divertiklar varit att att undvika livsmedel med trådar (ananas, rabarber), hinnor (nötter, apelsin) och skaldelar (ärter, popcorn). Idag menar man att det inte finns några vetenskapliga bevis för att detta behöver undvikas vid divertiklar. Den viktigaste att tänka på är att försöka hålla tarmen igång och undvika förstoppning. Så fiberrik kost, motion och vätska är viktiga faktorer att jobba med.

För att minska symtomen av uppblåsthet, gaser och smärta kan man med fördel äta enligt kostbehandlingen FODMAP, som hjälper 75 % av alla med dessa symtom.

Av: Sofia Antonsson
Leg dietist, Belly Balance